ČSÚ: Růst tržeb zaznamenaly v prvním čtvrtletí pouze informační a komunikační činnosti

10.05.2021 10:06

v 1. čtvrtletí se tržby ve službách očištěné o kalendářní vlivy meziročně reálně snížily o 7,9 %, bez očištění o 8,4 %. Sezónně očištěné tržby ve službách reálně mezičtvrtletně vzrostly o 0,5 %.

ČSÚ: Růst tržeb zaznamenaly v prvním čtvrtletí pouze informační a komunikační činnosti
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

„V prvním čtvrtletí pokračoval meziroční pokles tržeb ve většině sledovaných odvětví, nejvýraznější byl v odvětvích spojených s cestovním ruchem. Například cestovním kancelářím nebo ubytovacím zařízením klesly tržby o více než 70 %, letecká doprava nebo pohostinství nedosáhly ani poloviny loňských hodnot. Opatření proti šíření koronaviru zasáhla také filmový a hudební průmysl, kam patří kina, která musela být zavřená. Naopak dařilo se poštovním a kurýrním činnostem, kterým se tržby zvýšily skoro o čtvrtinu,“ říká Marie Boušková, ředitelka odboru statistiky služeb ČSÚ.

tabulka

 

Vývoj v 1. čtvrtletí 2021

Mezičtvrtletně se tržby ve službách1) v 1. čtvrtletí po očištění o sezónní vlivy zvýšily reálně o 0,5 %. Mezičtvrtletní růst zaznamenala odvětví informačních a komunikačních činností, administrativních a podpůrných činností a odvětví dopravy a skladování. Pokles naopak vykázala odvětví ubytování a pohostinství, profesních, vědeckých a technických činností a činnosti v oblasti nemovitostí.

Meziročně se tržby po očištění o kalendářní vlivy snížily o 7,9 %. Meziroční snížení zaznamenala všechna odvětví služeb, kromě informačních a komunikačních činností.

tabulka

Meziročně bez očištění se tržby snížily o 8,4 %. V jednotlivých odvětvích byl vývoj následující:

v dopravě a skladování se tržby snížily o 3,1 %. Nejvíce klesly tržby letecké dopravě (o 57,5 %) a vodní dopravě (o 23,4 %). Nižší tržby měla také pozemní a potrubní doprava (o 6,9 %). Naopak růst tržeb o 0,8 % byl vykázán ve skladování a vedlejších činnostech v dopravě, které zahrnují např. spediční služby a manipulaci s nákladem. Poštovním a kurýrním činnostem vzrostly tržby o 23,3 %;

v ubytování, stravování a pohostinství tržby klesly o 60,8 %. Výrazněji klesly tržby v ubytování (o 76,5 %) než ve stravování a pohostinství (o 55,6 %);

tabulka

v informačních a komunikačních činnostech se tržby zvýšily o 1,6 %. Tržby vzrostly o 11,8 % informačním činnostem, které zahrnují zpracování dat, webové portály a hosting. Tržby se zvýšily o 4,2 % činnostem v oblasti informačních technologií, kam patří např. programování, správa počítačového vybavení či poradenství v oblasti IT. Pokles tržeb vykázala tvorba programů a vysílání (o 0,1 %), vydavatelské činnosti (o 0,3 %) a telekomunikační činnosti (o 0,7 %). Dvouciferný pokles tržeb zaznamenal tzv. hudební a filmový průmysl (o 33,2 %);

v činnostech v oblasti nemovitostí tržby meziročně klesly o 3,8 %. Pokles byl způsoben zejména snížením tržeb v oblasti pronájmu nemovitostí (o 5,8 %). Realitní kanceláře a správa nemovitostí naopak zaznamenaly růst (o 4,3 %);

graf

v profesních, vědeckých a technických činnostech2) klesly tržby o 8,7 %. Největší vliv na tento vývoj měl pokles tržeb o 26,5 % v ostatních profesních, vědeckých a technických činnostech, kam se řadí například zprostředkovatelské činnosti, překladatelské a fotografické služby nebo činnosti stavebního dozoru. Dále klesaly tržby architektonických, inženýrských činností a technických zkoušek a analýz (o 7,3 %), reklamních agentur a průzkumu trhu (o 4,9 %) a právních a účetnických činností (o 4,5 %). Nižší tržby zaznamenaly také činnosti vedení podniků a poradenství v oblasti řízení (o 0,6 %);

v administrativních a podpůrných činnostech tržby meziročně klesly o 16,5 %. Nejvýrazněji se pokles projevil u cestovních agentur, kanceláří a jiných rezervačních a souvisejících činností (o 72,1 %). Dalšími klesajícími odvětvími byly administrativní, kancelářské a jiné podpůrné činnosti pro podnikání (o 12,5 %), bezpečnostní a pátrací agentury (o 8,3 %), činnosti související se stavbami a úpravou krajiny (o 4,9 %). Meziroční pokles zaznamenaly i činnosti v oblasti pronájmu a operativního leasingu (o 4,2 %) a agentury práce (o 3,5 %).

graf

Poznámky:
1) Pro účely Rychlých informací se do služeb zahrnují následující sekce: Klasifikace ekonomických činností – Doprava a skladování (H), Ubytování, stravování a pohostinství (I), Informační a komunikační činnosti (J), Činnosti v oblasti nemovitostí (L), Profesní, vědecké, a technické činnosti – bez činností Výzkum a vývoj a Veterinární činnosti (M bez 72 a 75), Administrativní a podpůrné činnosti (N).
2) Pro účely Rychlých informací se do sekce M – Profesní, vědecké, a technické činnosti nezahrnují CZ-NACE 72 – Výzkum a vývoj a CZ-NACE 75 – Veterinární činnosti.
Všechny údaje v textu Rychlých informací jsou uvedeny ve stálých cenách.
Data za 1. čtvrtletí 2021 jsou předběžná; definitivní údaje za jednotlivá čtvrtletí roku 2021 budou zveřejněny v březnu 2022.
Upozorňujeme, že vzhledem ke změně způsobu tvorby odhadů nešetřené části souboru může dojít k vyšší revizi dříve publikovaných dat.
V červnu 2021 ČSÚ zveřejní časové řady indexů produkce služeb.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…