ČSÚ: Z doplňovacích voleb v části Prahy vzešel nový senátor

13.04.2019 19:00

Vítězem doplňovacích voleb do Senátu v obvodu č. 24 – Praha 9 se stal David Smoljak se ziskem 59,50 % hlasů. Jan Jarolím ve druhém kole volby získal 40,49 % hlasů. Řádné volby se v obvodu uskuteční na podzim 2020.

ČSÚ: Z doplňovacích voleb v části Prahy vzešel nový senátor
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Rozdíl mezi kandidáty ve druhém kole volby činil 2 259 hlasů. Volební účast dosáhla 11,45 %
a byla o 7,03 procentního bodu nižší než v prvním kole, kdy dosáhla 18,48 %. Do druhého kola volby postoupili minulý týden Jan Jarolím se ziskem 24,25 % hlasů a David Smoljak s 23,53 % hlasů.

„Mandát senátora zvoleného v těchto doplňovacích volbách vyprší na podzim roku 2020. V tu dobu se uskuteční v celkem 27 obvodech napříč republikou řádné volby, které složení jedné třetiny Senátu promění,“ vysvětluje Eva Krumpová, 1. místopředsedkyně Českého statistického úřadu.

Pro doplňovací volby do Senátu bylo zaregistrováno 10 přihlášek, o mandát usilovalo 9 mužů a 1 žena. Průměrný věk kandidátů v prvním kole volby byl 55,5 let. Čtyři kandidáti byli bez politické příslušnosti.

Voliči hlasovali v celkem 110 volebních okrscích a pro převzetí výsledků od volebních komisí bylo na standardních místech připraveno 11 přebíracích míst Českého statistického úřadu. Aktivováno bylo též pracoviště ústředí zajišťující elektronické zpracování výsledků voleb.

Poslední okrsek byl zpracován v 16.15 hodin. V pondělí výsledky hlasování projedná Státní volební komise. Po schválení budou uveřejněny ve Sbírce zákonů.

Procentuální zisky kandidátů jsou uvedeny na dvě desetinná místa bez zaokrouhlení.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…