ČSÚ je připraven na druhé kolo senátních voleb

11.10.2018 16:42

Druhé kolo voleb do Senátu Parlamentu České republiky začne v pátek 12. října ve 14 hodin. Voliči budou moci odevzdávat své hlasy až do 22. hodiny, v sobotu 13. října pak už od 8 hodin ráno do 14. hodiny, kdy bude hlasování ukončeno. Okrskové volební komise začnou bezprostředně poté hlasy sčítat a výsledky předávat Českému statistickému úřadu.

ČSÚ je připraven na druhé kolo senátních voleb
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Ve druhém kole senátních voleb přijdou voliči do volebních místností v celkem 25 senátních obvodech. Ve volebních obvodech Praha 4 a Vsetín druhé kolo neproběhne, neboť zde voliči vybrali své zástupce v Senátu již v prvním kole. Český statistický úřad má pro přebírání výsledků hlasování připraveno 174 přebíracích míst.

„Český statistický úřad je na druhé kolo senátních voleb plně připraven. Přestože je postup sčítání hlasů oproti komunálním volbám výrazně jednodušší, apelujeme na okrskové volební komise, aby i tentokrát dodržely všechny metodické pokyny a postupovaly s maximální pozorností,“ připomíná Eva Krumpová, místopředsedkyně Českého statistického úřadu.

Druhé kolo senátních voleb se uskuteční v těch obvodech, kde v prvním kole žádný z kandidátů nezískal nadpoloviční většinu hlasů. Do druhého kola v takovém případě postupují vždy dva nejúspěšnější kandidáti z prvního kola, z nichž voliči vyberou vítěze.

„Hlasovací lístky pro druhé kolo senátních voleb obdrží voliči až ve volební místnosti. Ze dvou hlasovacích lístků vyberou v prostoru pro úpravu hlasovacích lístků pouze jeden, který nijak neupravují, jen ho vloží do úřední obálky. Tu následně vhodí do volební schránky. Použití hlasovacích lístků z prvního kola voleb není možné a takový hlas by byl neplatný,“ upozorňuje Eva Krumpová.

Sčítání hlasů zahajují okrskové volební komise v sobotu bezprostředně po uzavření volebních místností. Poté zpracují zápisy o průběhu a výsledku hlasování a jejich správnost stvrdí všichni členové komisí svými podpisy. Následně podepsaný zápis doručí komise na přebírací místo Českého statistického úřadu. Pracovníci úřadu zde provedou kontrolu zápisu a vloží údaje do systému, přičemž zástupci komise obdrží pro následnou kontrolu opis výsledků hlasování v okrsku. Výsledky jsou průběžně zveřejňovány na serveru volby.cz, záložně na stránce volbyczso.cz a v redukované podobě na stránce volbyhned.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

13:21 Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

V pondělí 22. dubna 2024 se ve Strakově akademii uskutečnilo zasedání Bezpečnostní rady státu. Mezi …