ČSÚ vydal novou publikaci o rozšíření ICT v českých domácnostech a jejich využívání jednotlivci

21.11.2018 12:45

Český statistický úřad zveřejnil na svých stránkách publikaci Využívání informačních a komunikačních technologií v domácnostech a mezi jednotlivci - 2018 obsahující nejnovější údaje o tom, jak a k čemu využíváme internet a další ICT.

ČSÚ vydal novou publikaci o rozšíření ICT v českých domácnostech a jejich využívání jednotlivci
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Tyto údaje byly získány v rámci každoročního mezinárodně srovnatelného Výběrového šetření o využívání informačních a komunikačních technologií v domácnostech a mezi jednotlivci.

Publikace je k dispozici k volnému stažení na stránkách ČSÚ pod odkazem ZDE.

Tyto výsledky byly prezentovány i na tiskové konferenci Češi on-line.

Kromě výše uvedeného Český statistický úřad vydal v říjnu rozsáhlou publikaci: „Rozvoj informační společnosti v České republice a zemích EU“, která přináší nejnovější informace o rozvoji digitální společnosti v Česku a v dalších zemích EU.

Tato publikace obsahuje textové shrnutí nejzajímavějších zjištění vycházející z datové publikace Informační společnost v číslech 2018, ze které přebírá většinu zde použitých grafů. Některé informace však dále rozvíjí. Je zde akcentováno nejen vývojové hledisko (v některých případech začínají řady již od počátku 90. let), ale i snaha o zachycení nejaktuálnějších tendencí ve vysoce proměnlivém a inovativním prostředí ICT. Velký důraz je kladen na srovnání se státy EU. V obou publikacích lze najít nejnovější data a informace především o využití internetu jak ze strany občanů a podniků, tak ve veřejné správě či v oblasti vzdělávání nebo zdravotnictví. Dále je věnován prostor datům o telekomunikační a internetové infrastruktuře. U vybraných ukazatelů nechybí ani mezinárodní srovnání v rámci zemí Evropské Unie.

Data uváděná v těchto publikacích pocházejí především z oficiálních ročních šetření ČSÚ probíhajících pod nařízením Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 808/2004 a zaměřených na využívání informačních a komunikačních technologií jednotlivci a podniky.

I přes poměrně značnou rozsáhlost výše uvedených publikací, nemohly být zde zdaleka prezentovány všechny zajímavé pohledy na data, které výše uvedená pravidelná statistická šetření ČSÚ či dostupné administrativní data v této oblasti umožňují - např. regionální pohled či členění dle různých socio-ekonomických skupin obyvatel a domácností – vzdělání, příjem. Tyto a mnohé další údaje a informace lze nalézt na nově upravených stránkách ČSÚ vytvořených k těmto statistikám.

ČSÚ dlouhodobě sleduje nejen údaje o využívání ICT v jednotlivých sférách společnosti, ale i o produkci těchto technologií, včetně údajů o investicích, zahraničním obchodu a kvalifikovaných lidských zdrojích v této oblasti. Tyto údaje jsou zpracovány v datové publikaci Informační ekonomika v číslech.  V současné době pracujeme na její aktualizaci - termín vydání - konec listopadu t.r.

Kromě výše uvedených publikací jsme na stránkách ČSÚ v poslední době zveřejnili i např. podrobné údaje o ICT odbornících – jejich počtech a mzdách - a údaje o studentech a absolventech ICT oborů na vysokých školách.

Pravidelně publikujeme i články o statistikách v oblasti ICT v rámci měsíčníku ČSÚ STATISTIKA & MY.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Rakušan: Pokud to můžeme zařídit, není na co čekat

15:16 Ministr Rakušan: Pokud to můžeme zařídit, není na co čekat

Povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii zajistit zbraně. Vláda schválila …