ČT: Od Rajka Dolečka k Doktoru Martinovi. Televizní studio Ostrava slaví 60 let existence

14.01.2016 12:58

Televizní studio Ostrava začalo ve skromných podmínkách vysílat pro obyvatele slezské metropole a jejího nejbližšího okolí na Silvestra roku 1955. Od té doby nabídlo divákům přes 145 tisíc pořadů, včetně legendárních Lovů beze zbraní nebo Divadélka pod věží. Dnes slaví ostravské studio 60. výročí. Do své historie nechá nahlédnout prostřednictvím velké výstavy i koncertu ve vítkovickém Gongu.

ČT: Od Rajka Dolečka k Doktoru Martinovi. Televizní studio Ostrava slaví 60 let existence
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Logo ČT

„Dobrý večer, milí přátelé. Vítám vás k prvnímu zkušebnímu vysílání televizní stanice Ostrava. Ano, je to pravda, už i Ostrava má svou televizní stanici. A vy, milí přátelé, jste opravdovými televizními diváky. Trochu nezvyklé, že? Však si časem zvyknete,“ tak zahájila 31. prosince 1955 o půl osmé večer první ostravské vysílání Československé televize hlasatelka Eva Kunertová-Mudrová. Ačkoliv v té době vysílala ČST již více než rok a půl, pražský televizní vysílač měl tehdy ještě stále tak slabý signál, že bylo prakticky nemožné, aby jej někdo v Ostravě zachytil. Pro obyvatele slezské metropole a okolí se tak poprvé otevřela možnost sledovat televizní vysílání. „O půlnoci jsme už byli v hotelu Impe­rial, kde se první vysílání bujaře oslavovalo. Celé to ale byla jedna veliká amatérská feérie. Ani já jsem nějaký zvláštní profesionál nebyl. Vždyť jsem v té době měl za sebou jenom asi pětadvacet pořadů v pražském studiu, kde jsem převážně asistoval Zdeňkovi Podskalskému,“ vzpomínal kdysi na skromný začátek ostravského vysílání dnes již zesnulý režisér Ivo Paukert.

Od té doby prošlo Televizní studio Ostrava kompletní proměnou. Ve svém novém působišti v bývalém Divadle Petra Bezruče v centru Ostravy má nyní k dispozici dvě studia a využívá i velký studiový ateliér. Ročně zde vzniknou čtyři tisíce hodin nových programů. Za posledních šedesát let tak Ostrava rozšířila televizní svět o více než 145 tisíc pořadů. Mezi ty, kterými se v minulých dekádách zapsala do paměti diváků, patří například Nebezpečný svět kalorií s Rajkem Dolečkem, Divadélko pod věží, soutěž Ano-Ne, Lovy beze zbraní, seriál Přátelé Zeleného údolí nebo dětské Zpívánky (více informací o kultovních ostravských pořadech naleznete v příloze). I v současnosti nabízí Ostrava mnoho výjimečných televizních projektů.

„Ostravské studio je v rámci kulturního a společenského života severní Moravy a Slezska vnímáno jako ´rodinné stříbro´. Dnešním účinkováním a podílem na celostátním vysílání tento svůj rozměr ovšem přesahuje. Projekty, které zde vznikají, jako je například Doktor Martin nebo pohádka Dvanáct měsíčků, patří k divácky nejoblíbenějším pořadům posledních let. Meziročně zvyšujeme náš podíl na vysílání ČT24 a vedle neustálého rozvoje zavedených formátů se snažíme nabízet i inovativní projekty. Třeba Dovolená v protektorátu byla oceněna jako jeden z nejzajímavějších projektů evropského televizního světa v loňském roce,“ říká stávající ředitel Televizního studia Ostrava Tomáš Šiřina a dodává: „Chtěli bychom proto šedesátého výročí studia využít k připomenutí jeho bohaté historie i současnosti. V průběhu letošního roku se tak uskuteční hned několik akcí. Jedná se například o velkou retrospektivní výstavu, která svým konceptem a interaktivními prvky bude jistě zážitkem jak pro pamětníky, tak i nejmladší generaci. Osobně se rovněž velmi těším na velký koncert hvězd, jejichž jména jsou od počátku jejich kariéry spojena právě s ostravským televizním studiem.“

Výstava s názvem Od televise k televizi se uskuteční ve Velkém světě techniky V Dolní oblasti Vítkovice od 15. ledna až do 31. července 2016 a její součástí budou sestřihy ukázek z programového archivu, fotografie, historická technika, pohádkové kostýmy, části dekorace či rekvizity ze známých pořadů, ale i replika staré hošťálkovické hlasatelny.

Měsíc po zahájení výstavy, 16. února, se pak v multifunkční hale Gong odehraje galakoncert, na kterém vystoupí zpěváci a skupiny, jejichž jména jsou od počátku jejich kariéry spojena s ostravským televizním studiem. Na pódiu vystoupí Marie Rottrová, Hana Zagorová, Věra Špinarová, Jaroslav Wykrent, Pavel Dobeš, Ewa Farna, skupiny Citron, Buty a další. Koncert moderují Magdalena Dietlová a Richard Krajčo. Záznam z této mimořádné akce zařadí Česká televize do svého vysílání.

O den později, 17. února, věnují oslavě 60. výročí Televizního studia Ostrava svůj koncert v klubu Heligonka i Jaromír Nohavica a Jaroslav Wykrent. Napínavý příběh stanice, která v Ostravě odstartovala před šedesáti lety, zachytí rovněž solitérní dokument, jehož vysíláním se jubilejní rok tohoto regionálního studia České televize uzavře.

Více informací naleznete zde: http://www.ceskatelevize.cz/epress/

reklama

autor: Tisková zpráva

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

22:04 MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

Pražští radní odsouhlasili poskytnutí dotací na prevenci ve školách a školských zařízeních v Praze p…