ČT: Václav Neužil a Ivan Trojan se ponoří do Světa pod Hlavou

28.07.2016 20:09

Režiséři Marek Najbrt a Radim Špaček začali pro Českou televizi natáčet seriál Svět pod Hlavou. V napínavé kriminální minisérii se v hlavních rolích objeví Václav Neužil, Ivan Trojan a Judit Bárdos. Scenáristy Světa pod hlavou jsou Ondřej Štindl, Robert Geisler a Benjamin Tuček. Série vzniká v koprodukci České televize, Bionautu a TV JoJ.

ČT: Václav Neužil a Ivan Trojan se ponoří do Světa pod Hlavou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká televize, ilustrační foto

„Filip Marvan je hrdina, který má díky hlavní zápletce, probuzení v minulosti následkem autohavárie, ojedinělou šanci poznat a pochopit příčiny rodinné tragédie. Je to vlastně velká psychologická regrese. Za těchto okolností zjišťuje, kdo je on sám a kdo jsou a byli jeho máma, táta a prarodiče. To vše v prostředí fízlů, papalášů, prázdnoty osmdesátých let a samoty. S Markem Najbrtem ho vnímáme jako bojovníka, který jde za pravdou navzdory strachu s jistou dávkou ironie a nadhledu,“ říká představitel hlavní role Filipa Václav Neužil.

„Detektivní zápletky v jednotlivých epizodách spojuje napínavá thrillerová linka a rodinné drama, které se odvíjí napříč celou minisérií. Diváky tak budeme držet v napětí po celých deset dílů,“ říká Vratislav Šlajer, producent ze společnosti Bionaut. „Po mé mimořádné zkušenosti se seriálem Případy 1. oddělení je spolupráce na vzniku kriminální minisérie Svět pod hlavou zachováním toho dobrého, čeho si u kriminálek ceníme. Díky spolupráci s producentem a tvůrci oceňovaného filmu Pouta získává minisérie silnou dobovou autenticitu, směs sychravosti, humoru a naděje, kterou diváci jen tak neuvidí,“ doplňuje jej kreativní producent Michal Reitler, v jehož tvůrčí producentské skupině Svět pod hlavou vzniká. „Seriál Svět pod Hlavou má potenciál svým dějem, kvalitou zpracování i hereckým obsazením zaujmout všechny divácké skupiny. Je pro nás ctí, že Česká televize a Bionaut oslovili ke koprodukční spolupráci právě TV JOJ. Věřím, že je to začátek dlouhodobého partnerství,“ doplňuje generální ředitel TV JOJ Marcel Grega.

„Svět pod hlavou je výletem do roku 1982, na který nás s sebou bere ústřední herecká dvojice Ivana Trojana a Václava Neužila, kterou doplňuje magická Judit Bárdos. Natáčení takového příběhu je pro mě, stejně jako pro hlavního hrdinu, návratem k dětství, do bizarní doby, která tvoří ideální kulisu našemu absurdnímu příběhu,“ říká režisér Marek Najbrt.

Natáčení Světa pod hlavou odstartovalo v příbramské nemocnici. Tvůrci budou natáčet také v Praze, Ústí nad Labem, Kladně, Neratovicích, Mostě a v dalších lokalitách. Minisérie je volně inspirovaná britským seriálem Life on Mars vzniká v mezinárodní  koprodukci a objeví se v ní přes 150 českých a slovenských herců, 2 000 komparsistů a více než 100 dobových aut.

Je rok 2016. Policista Filip Marvan (Václav Neužil) musí ukrást důkaz, aby zachránil svého bratra před mafií. Záhy ho srazí auto a on upadá do bezvědomí. Probouzí se v nemocnici v roce 1982. Jak se v minulosti ocitl? Proč? A jaká je cesta zpátky? Filip potkává svoje rodiče, několik měsíců předtím, než se má narodit. Poznává otce, kterého si z budoucnosti pamatuje jen jako zlomeného muže, který dobrovolně ukončil svůj život. Na pozadí pátrání po příčinách, které jeho rodině změnily život, je Filip nucen vyšetřovat sérii detektivních případů Sokolova 80. let.

Svět pod hlavou // režie: Marek Najbrt, Radim Špaček // scénář: Ondřej Štindl, Robert Geisler, Benjamin Tuček // producent: Vratislav Šlajer // kreativní producent ČT: Michal Reitler // výkonný producent ČT: Matěj Stehlík // výkonný producent Bionaut: Tadeáš Trojánek // dramaturgie: Tomáš Feřtek // kamera: Martin Štěpánek // architekt: Jan Vlasák // výtvarník kostýmů: Andrea Králová // umělecký maskér: Eva Ungrová // střih: Michal Hýka, Petr Mrkous, Anna Ryndová, Pavel Hrdlička // hrají: Václav Neužil, Ivan Trojan, Jan Budař, Václav Kopta, Tomáš Jeřábek, Judit Bárdos, Kryštof Hádek, Michal Dalecký, Jan Cina, Marie Doležalová, Marek Daniel, David Máj, Marek Adamczyk, Igor Chmela, Alžběta Stanková, Jiří Šimek, Marek Pospíchal, Richard Němec, Tomáš Bambušek, Jitka Schneiderová, Ljuba Krbová, Jan Španbauer, Roman Zach, Roman Mrázik, Jana Plodková, Ladislav Hampl, Jiří Černý, Jano Sedal, Ondřej Malý, Jan Plouhar, Aneta Krejčíková, Robert Mikluš a další // Podle původního seriálu Life on Mars vyrobeného pro BBC společností Kudos Films and Television. // V koprodukci Bionautu, České televize a TV JOJ.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…