ČVUT: 17. listopad na Národní třídě z nadhledu

20.11.2018 9:58

Den boje za svobodu a demokracii si Fakulta architektury ČVUT, společně s rektorem ČVUT doc. Vojtěchem Petráčkem a děkanem fakulty prof. Ladislavem Lábusem, připomněla zapálením svíčky na Národní třídě a prohlídkou nové polyfunkční budovy DRN na rohu Mikulandské a Národní.

ČVUT: 17. listopad na Národní třídě z nadhledu
Foto: ČVUT
Popisek: ČVUT, logo.

Původně se na tomto místě dlouhá léta nacházelo parkoviště, prostor byl však také svědkem příjezdu sovětských tanků v roce 1968 i policejního zásahu proti demonstrantům v roce 1989. Budova dokončená v loňském roce nabízí sedm pater kanceláří a odpočinkovou zónu na střeše. Kovová konstrukce fasády je porostlá zelení, která se v průběhu roku mění. Z jara na terasách vykvetou tulipány, které přes budovu vytvoří obrovskou českou vlajku.

Pietně zavzpomínat a vidět lidské hemžení a oslavy 17. listopadu z nejkrásnější střešní zahrady v Praze přišlo více než sedmdesát studentů a vyučujících. DRN se v letošním roce stal vítězem soutěže Zelená střecha roku v kategorii Veřejná zelená střecha intenzivní. Autor projektu, architekt Stanislav Fiala, při jeho představování uvedl, že kladl důraz na kvalitu nově vzniklého veřejného prostoru a na snahu vnést do nového hravost baroka s uměleckými intervencemi. Vyzdvihl zeleň na střeše, která většině budov v centru chybí.

České vysoké učení technické v Praze patří k největším a nejstarším technickým vysokým školám v Evropě. V současné době má ČVUT osm fakult (stavební, strojní, elektrotechnická, jaderná a fyzikálně inženýrská, architektury, dopravní, biomedicínského inženýrství, informačních technologií) a šest vysokoškolských ústavů. Studuje na něm přes 18 000 studentů. Pro akademický rok 2018/19 nabízí ČVUT svým studentům 169 studijních programů a v rámci nich 480 studijních oborů. ČVUT vychovává odborníky v oblasti techniky, vědce a manažery se znalostí cizích jazyků, kteří jsou dynamičtí, flexibilní a dokáží se rychle přizpůsobovat požadavkům trhu. V roce 2018 se ČVUT umístilo v hodnocení QS World University Rankings, které zahrnuje více než 4500 světových univerzit, v oblasti „Civil and Structural Engineering" na 101. – 150. místě, v oblasti „Mechanical, Aeronautical and Manuf. Engineering“ na 151. – 200. místě, v oblasti „Computer Science and Information Systems" na 201. – 250. místě, v oblasti „Electrical and Electronic Engineering“ na 201. – 250. místě. V oblasti „Mathematics“ na 251. – 300. místě a „Physics and Astronomy“ na 151. – 200., v oblasti „Natural Sciences“ na 220. místě, v oblasti „Architecture/Built Environment“ na 151. – 200. místě, v oblasti „Engineering and Technology“ na 220. místě. V celkovém hodnocení university je ČVUT na 491. – 500. příčce v meziročním srovnání a je tak stále nejlepší tuzemskou technickou univerzitou. Více informací najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…