ČVUT: Fyzikální témata se představila v baletním provedení

11.03.2021 17:05

Gravitace, přitažlivost, odstředivá síla, kvantový prvek, laser i Schrödingerova kočka jsou fyzikální jevy a témata, která divák zhlédne ve scénografickém vystoupení Fyzika a balet. Představení vzniklo u příležitosti slavnostního shromáždění Centra pokročilých aplikovaných přírodních věd (CAAS – Centre of Advanced Applied Sciences).

ČVUT: Fyzikální témata se představila v baletním provedení
Foto: ČVUT
Popisek: ČVUT, logo.

Choreografii pro Bohemia balet vytvořila choreografka Marika Blahoutová, která témata konzultovala s prof. Igorem Jexem, ředitelem CAAS a současně děkanem Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT v Praze (FJFI). Premiéra vystoupení proběhne v pátek 12. března 2021 od 19.00 hod. na online TV9P, tedy vysílání Rektorátu Českého vysokého učení technického v Praze (ČVUT) na Facebooku a YouTube.

„Tanec dokáže jedinečně uchopit jakékoli téma a vdechne mu duši, život, fantazii. Stačí propojit emoci hudby a živého obrazu, abychom se nechali unést svou vlastní představivostí,“ říká choreografka Marika Blahoutová. „Jsem velice ráda, že vznikl tento naprosto unikátní projekt, kde se propojuje logický svět fyziky a spontánní svět tanečního umění. Tvorba choreografie na fyzikální témata byla velice inspirativní a doufám, že mé ztvárnění v podobě sedmi choreografií osloví a zaujme diváky z oblasti vědy i tance a každý v nich najde své blízké téma.“

Anketa

Věříte léku ivermektin?

66%
7%
hlasovalo: 15207 lidí

„Fyzika je věda studující přírodní zákony. Zajímají nás zákonitosti procesů a věcí kolem nás. Studujeme je experimentálně a formulujeme matematicky. Kromě toho, že používáme logiku, jsme vedeni intuicí, představivostí, elegancí, půvabem a přesvědčením o jednotě světa. K umění máme ve fyzice podstatně blíže, než se na první pohled může zdát,“ vysvětluje prof. Igor Jex.

Scénografické představení bylo součástí Slavnostního shromáždění CAAS, které proběhlo v Betlémské kapli na podzim 2020. Vzhledem k nástupu druhé vlny epidemie koronaviru se však konalo s velmi omezeným počtem diváků za přísných bezpečnostních opatření. Proto se organizátoři rozhodli vystoupení natočit a všem členům CAAS, ale i dalším zájemcům tento zážitek zprostředkovat online. Stane se tak v pátek 12. března 2021, a to v rámci vysílání televize TV9P. Myšlenka této „televizní stanice“ vzešla od rektora ČVUT doc. Vojtěcha Petráčka, který hledal cestu, jak zůstat ve spojení a komunikovat se studenty v době druhé vlny omezení. Vysílá na Facebooku a YouTube každý pátek už od 13. listopadu 2021.

Umělecký artefakt Tabula Rasa

Kromě baletního vystoupení rozčleněného do sedmi částí je v záznamu také úvodní slovo prof. Igora Jexe, představení choreografky a účinkujících. Důležitou součástí je také prezentace uměleckého artefaktu Tabula Rasa, který rámci výzkumného programu PARTPHYS – součásti projektu CAAS – připravuje prof. ak. sochař Marian Karel s doc. Josefem Šafaříkem. Jde o zhruba tři metry vysoký skleněný objekt komunikující se svým okolím, a to jak s aktéry, kteří mohou skrze artefakt procházet, tak s diváky, kteří mohou sledovat mizení aktéra v průhledném objektu i hru intervenčních obrazců.

Slavnostní shromáždění CAAS proběhlo u příležitosti vstupu do druhé poloviny realizace pětiletého projektu. Ten je s rozpočtem 553 milionů korun a zhruba 350 zapojenými vědci a odbornými pracovníky jeden z největších projektů spolufinancovaných Evropskou unií prostřednictvím operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání na ČVUT v Praze (evidenční číslo CZ.02.1.01/0.0/0.0/16_019/0000778). Je do něj zapojeno šest fakult ČVUT a Ústav fyzikální chemie J. Heyrovského. Projektový tým při Fakultě jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT (FJFI) zajišťuje kooperaci všech zapojených subjektů vč. Fakulty stavební (FSv), Fakulty strojní (FS), Fakulty elektrotechnické (FEL), Fakulty architektury (FA) a Fakulty informačních technologií (FIT).

České vysoké učení technické v Praze patří k největším a nejstarším technickým vysokým školám v Evropě. V současné době má ČVUT osm fakult (stavební, strojní, elektrotechnická, jaderná a fyzikálně inženýrská, architektury, dopravní, biomedicínského inženýrství, informačních technologií) a studuje na něm přes 17 800 studentů. Pro akademický rok 2021/22 nabízí ČVUT svým studentům 227 akreditovaných studijních programů a z toho 94 v cizím jazyce. ČVUT vychovává odborníky v oblasti techniky, vědce a manažery se znalostí cizích jazyků, kteří jsou dynamičtí, flexibilní a dokáží se rychle přizpůsobovat požadavkům trhu. ČVUT v Praze je v současné době na následujících pozicích podle žebříčku QS World University Rankings, který hodnotil 1604 univerzit po celém světě. V celosvětovém žebříčku QS World University Rankings je ČVUT na 432. místě a na 12. pozici v regionálním hodnocení „Emerging Europe and Central Asia“. V rámci hodnocení pro „Engineering – Civil and Structural" je ČVUT mezi 151. – 200. místem, v oblasti „Engineering – Mechanical“ na 201. – 250. místě, u „Engineering – Electrical“ na 201. až 250. pozici. V oblasti „Physics and Astronomy“ na 201. až 250. místě, „Natural Sciences“ jsou na 271. příčce. V oblasti „Computer Science and Information Systems" je na 251. – 300. místě, v oblasti „Material Science“ na 251. až 300. místě, v oblasti „Mathematics“ na 351. až 400. místě a v oblasti „Engineering and Technology“ je ČVUT na 255. místě. Více informací najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…