ČVUT: Interaktivní fasádu Fakulty elektrotechnické lze ovládat mobilem

31.01.2019 20:18

Novou internetovou aplikaci pro ovládání interaktivní fasády Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze vyvinuli studenti z Centra znalostního managementu (CZM).

ČVUT: Interaktivní fasádu Fakulty elektrotechnické lze ovládat mobilem
Foto: ČVUT
Popisek: ČVUT, logo.

Návštěvníci webu se dozví informace o právě zobrazované grafice, případně ji mohou změnit dle vybrané předlohy. Fasáda LINKY rovněž umí informovat o odjezdech spojů MHD, zobrazit binární hodiny, případně i spustit jednoduchou verzi světoznámé arkádové hry Space Invader.

Centrum znalostního managementu Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze v průběhu minulého roku převzalo tři roky starý projekt LINKY, aby studenti mohli rozšířit možnosti využití interaktivní světelné fasády. Místo pouhých animací by nyní měly LINKY sloužit jako pomocník i prostředek k zábavě ve volném čase studentů i dalších návštěvníků Vítězného náměstí v pražských Dejvicích. Na API (rozhraní pro programování aplikací) LINKY byla napojena nová aplikace vytvořená v CZM přímo pro tento účel. Její použití je možné ovládat přes webovou stránku ZDE.

LINKY nově nabízejí následující aplikace:

  • Odjezdy MHD - Jednotlivé sloupce signalizují příslušné linky MHD, jejichž spoje studenti v Kampusu Dejvice nejčastěji využívají. V každém sloupci nabíhá loading-bar, který vrcholí v čase odjezdu. Barevná signalizace určuje, zda může student pokračovat ve volném kroku, popoběhnout či sprintovat jako o závod.
  • Space Invader - Verze světoznámé arkádové hry. Poslední segment linek představuje pomyslnou pohyblivou vesmírnou loď, která musí sestřelovat blížící si nepřátelské objekty.
  • Binární hodiny - Aplikace zobrazuje aktuální čas v binární podobě. Druhý a čtvrtý sloupec slouží jako oddělovače.
  • Česká vlajka - Aplikace zobrazuje českou vlajku pro dny státních svátků a jiné důležité příležitosti.

Jiří Fryč z Centra znalostního managementu k rozšíření funkčnosti fasády, na němž se také podílel, uvedl: „Rádi bychom inspirovali studenty k tvorbě vlastních grafických aplikací, které by se mohly na fasádě LINKY v budoucnosti zobrazovat. Právě k tomu slouží veřejně dostupné a použitelné API na stránkách linek. V první části propagace bychom však chtěli zejména upozornit na nové funkce a měřit případný zájem studentů.“

Světelnou instalaci k uctění památky Jana Palacha na fasádě LINKY je možné shlédnout na ZDE, případně je ke stažení ZDE.

Samostatná Fakulta elektrotechnická ČVUT vznikla v roce 1950. V dnešní době se skládá ze 17 kateder umístěných ve dvou budovách: v rámci Kampusu Dejvice v Technické ulici a v naší historické budově na Karlově náměstí. Fakulta elektrotechnická poskytuje prvotřídní vzdělání v oblasti elektrotechniky a informatiky, elektroniky, telekomunikací, automatického řízení, kybernetiky a počítačového inženýrství. Fakulta se dlouhodobě řadí mezi prvních pět výzkumných institucí v České republice. Produkuje přibližně 30 % výzkumných výsledků celého ČVUT a má navázanou rozsáhlou vědeckou spolupráci se špičkovými světovými univerzitami i výzkumnými ústavy. Od roku 1950 Fakulta elektrotechnická vydala cca 30 000 diplomů, které byly vždy vysoce hodnoceny jako doklad prvotřídního vzdělání. Více informací najdete ZDE.

České vysoké učení technické v Praze patří k největším a nejstarším technickým vysokým školám v Evropě. V současné době má ČVUT osm fakult (stavební, strojní, elektrotechnická, jaderná a fyzikálně inženýrská, architektury, dopravní, biomedicínského inženýrství, informačních technologií). Studuje na něm přes 18 000 studentů. Pro akademický rok 2018/19 nabízí ČVUT svým studentům 169 studijních programů a v rámci nich 480 studijních oborů. ČVUT vychovává odborníky v oblasti techniky, vědce a manažery se znalostí cizích jazyků, kteří jsou dynamičtí, flexibilní a dokáží se rychle přizpůsobovat požadavkům trhu. V roce 2018 se ČVUT umístilo v hodnocení QS World University Rankings, které zahrnuje více než 4500 světových univerzit, v oblasti „Civil and Structural Engineering" na 101. – 150. místě, v oblasti „Mechanical, Aeronautical and Manuf. Engineering“ na 151. – 200. místě, v oblasti „Computer Science and Information Systems" na 201. – 250. místě, v oblasti „Electrical and Electronic Engineering“ na 201. – 250. místě. V oblasti „Mathematics“ na 251. – 300. místě a „Physics and Astronomy“ na 151. – 200., v oblasti „Natural Sciences“ na 220. místě, v oblasti „Architecture/Built Environment“ na 151. – 200. místě, v oblasti „Engineering and Technology“ na 220. místě. V celkovém hodnocení university je ČVUT na 491. – 500. příčce v meziročním srovnání a je tak stále nejlepší tuzemskou technickou univerzitou. Více informací najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…