Celková důvěra v ekonomiku se meziměsíčně nezměnila

26.04.2015 9:53

Celková důvěra v domácí ekonomiku se v dubnu nezměnila. Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu) zůstal v meziměsíčním srovnání na stejné hodnotě. Indikátor důvěry podnikatelů se v porovnání s březnem velmi mírně zvýšil o 0,3 bodu. Mezi podnikateli se důvěra zvýšila ve stavebnictví a v obchodě, ve vybraných odvětvích služeb se zvýšila mírně a v průmyslu se mírně snížila. Indikátor důvěry spotřebitelů se snížil o 1,3 bodu. Ve srovnání s hodnotami v dubnu 2014 jsou souhrnný indikátor důvěry, indikátor důvěry podnikatelů a indikátor důvěry spotřebitelů vyšší. Údaje vyplývají z konjunkturálního průzkumu Českého statistického úřadu.

Celková důvěra v ekonomiku se meziměsíčně nezměnila
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

V průmyslu se v dubnu důvěra podnikatelů meziměsíčně mírně snížila o 1 bod. Hodnocení současné celkové ekonomické situace respondentů se mírně zvýšilo. Hodnocení současné celkové i zahraniční poptávky se snížilo. Zásoby hotových výrobků se podle respondentů nezměnily. Využití výrobních kapacit ve zpracovatelském průmyslu se v dubnu v mezičtvrtletním srovnání téměř nezměnilo a dosáhlo 85,1 %; zajištění práce zakázkami odhadují respondenti na 7,4 měsíce, což je o něco více než v předchozím čtvrtletí. Hlavní bariérou růstu produkce je stále nedostatečná poptávka, uvádí ji téměř 45 % respondentů. Respondenti očekávají pro příští tři měsíce mírné zvýšení tempa výrobní činnosti a téměř neměnnost zaměstnanosti. Očekávání vývoje ekonomické situace pro období příštích tří i šesti měsíců se téměř nezměnila. Celková důvěra v odvětví průmyslu je v meziročním srovnání nižší. 

Ze šetření o investiční činnosti vyplývá, že po růstu v roce 2014 očekávají respondenti ve zpracovatelském průmyslu pro rok 2015 nadále růst investic zhruba o 9 %. Půjde přitom převážně o rozšíření výrobních kapacit a také o obnovu výrobních zařízení, méně pak o pořízení nových technologií.

Celková důvěra v odvětví stavebnictví se v  dubnu meziměsíčně zvýšila o 5 bodů. Ve stavebních podnicích se hodnocení současné ekonomické situace respondentů v dubnu téměř nezměnilo. Hodnocení celkové poptávky po stavebních pracích se oproti březnu zvýšilo, její očekávání pro příští tři měsíce se ale snížila. Respondenti očekávají pro příští tři měsíce téměř neměnnost tempa stavební činnosti a růst zaměstnanosti. Očekávání vývoje ekonomické situace pro období příštích tří i šesti měsíců se téměř nezměnila. Celkově je důvěra ve stavebnictví v meziročním srovnání vyšší.

V dubnu se důvěra v odvětví obchodu oproti březnu zvýšila o 6 bodů. Hodnocení současné ekonomické situace respondentů se meziměsíčně téměř nezměnilo. Zásoby zboží se téměř nezměnily také. Očekávání vývoje ekonomické situace pro období příštích tří i šesti měsíců se zvýšila. Celkově je důvěra v obchodě oproti minulému roku vyšší.

Ve vybraných odvětvích služeb (vč. bankovního sektoru) se v dubnu důvěra meziměsíčně mírně zvýšila o 0,3 bodu. Hodnocení současné ekonomické situace respondentů se oproti březnu téměř nezměnilo. Hodnocení poptávky v dubnu se zvýšilo, její očekávání pro příští tři měsíce se snížila. Očekávání vývoje celkové ekonomické situace pro období příštích tří i šesti měsíců se téměř nezměnila. V meziročním srovnání je důvěra podnikatelů ve vybraných odvětvích služeb vyšší.

Indikátor spotřebitelské důvěry se v dubnu meziměsíčně snížil o 1,3 bodu, ale v meziročním srovnání je stále vyšší. Ze šetření v dubnu vyplynulo, že se pro příštích dvanáct měsíců v meziměsíčním srovnání zvýšily obavy spotřebitelů ze zhoršení celkové ekonomické situace. Obavy z jejich vlastní finanční situace se nezměnily, stejně tak se téměř nezměnily i obavy ze zvýšení nezaměstnanosti. Úmysl spotřebitelů spořit se v porovnání s březnem zvýšil. Obavy respondentů z růstu cen se v porovnání s minulým měsícem nezměnily.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…