Celní správa: Celníci odhalili daňový únik za téměř 45 milionů korun

17.05.2020 15:30

?Pracovníci Sekce pátrání Generálního ředitelství cel dokončili případ s krycím názvem PIKASO, který začali prověřovat již v říjnu loňského roku na základě oznámení Finančního úřadu pro hlavní město Prahu.

Celní správa: Celníci odhalili daňový únik za téměř 45 milionů korun
Foto: CS ČR
Popisek: Celní správa ČR, logo

Podezřelá a následně zadržená osoba v rámci své ekonomické činnosti vytvořila podvodný obchodní řetězec několika společností, jehož účelem bylo vylákat výhodu ve formě vyplacených nadměrných odpočtů daně z přidané hodnoty. Tímto svým jednáním způsobila České republice škodu v celkové výši téměř 45 miliónů korun.

Na základě shromážděných důkazů byla 6. května v ranních hodinách zahájena závěrečná realizace prověřování případu, při které provedli celníci a policisté v Praze na několika místech 3 domovní prohlídky a 1 prohlídku jiných prostor. Do akce bylo nasazeno 31 celníků a zásahová jednotka celní správy.

Při prohlídkách celníci našli a zajistili hotovostní finanční prostředky související s páchanou trestnou činností ve výši téměř 13 miliónů korun, na bankovních účtech pak více než 3 milióny korun a dva rodinné domy v blízkosti Prahy v odhadované výši 27 miliónů korun. Ve spolupráci s Finančně analytickým úřadem byly na zahraničních bankovních účtech zajištěny finanční prostředky ve výši cca 4,2 miliónů korun. Celkově to pokrylo zadokumentovanou způsobenou škodu.

Policisté z odboru hospodářské kriminality Krajského ředitelství policie hlavního města Prahy následně podezřelou osobu obvinili ze spáchání zvlášť závažného zločinu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby. V případě odsuzujícího rozsudku hrozí osobě trest odnětí svobody až na deset let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…