Celní správa: Hradečtí celníci bilancovali rok 2021

03.02.2022 12:08 | Tisková zpráva

Královéhradeckým celníkům přinesl rok 2021 spoustu nových zkušeností, ocitali se v situacích, kde jejich rychlé rozhodování sehrávalo zásadní roli, nastudované informace každodenně využívali při výkonu svěřených kompetencí, nejen v terénu dokázali vytvářet funkční pracovní týmy, v nichž s osobním nasazením spolupracovali.

Celní správa: Hradečtí celníci bilancovali rok 2021
Foto: CS ČR
Popisek: Celní správa ČR, logo

V jejich revíru odhalili osoby se 64 gramy heroinu, 161 gramy metamfetaminu, 164 gramy konopí, zajistili 725 tablet léků zneužívaných k výrobě drog. Zajistili dále 106 tisíc kusů cigaret a 19 kilogramů tabáku ke kouření. Kontrolovali osádky osobních i nákladních automobilů a při své práci využívali také služební psy speciálně vycvičené na vyhledávání zájmových komodit.  Služební fena Bony vycvičená na vyhledávání omamných a psychotropních látek spolehlivě označila například úkryt pro 4 gramy metamfetaminu ve spodním prádle osmadvacetiletého řidiče. Pod sedačkou spolujezdce v plastové dóze vyčenichala při dalším ze záchytů metamfetamin v hodnotě zhruba čtvrt milionu korun.

Kontrolní činnost prováděli za přísných bezpečnostních a hygienických opatření. V kamenných obchodech a provozovnách Královéhradeckého kraje zajistili více než 8 tisíc výrobků pro podezření z porušení práv k ochranným známkám nebo průmyslovým vzorům. Škoda, která by byla majitelům práv duševního vlastnictví způsobená prodejem zboží, by dosahovala částky převyšující 71 milionů korun. Mezi nejčastěji zajištěnými komoditami byly textilní výrobky, dále také oblečení, obuv a hračky. Významnou část, téměř 7 tisíc kusů z celkového počtu zajištěného zboží, představovaly ložní soupravy, jejichž vzhled se nápadně podobal obrazové ochranné známce společnosti Burberry Limited.

Převážně ve stavebnictví zkontrolovali 146 vytipovaných cizinců, 127 z nich pracovalo bez platného pracovního povolení nebo v rozporu s ním. Nejvíce nelegálních zaměstnanců pocházelo z Ukrajiny či Rumunska. Na základě zjištění hradeckých celníků uložil Oblastní inspektorát práce pro Královéhradecký a Pardubický kraj ve správním řízení třinácti zaměstnavatelům sankce dosahující výše téměř 4 miliony korun.

Celníci dále realizovali kontroly nákladních automobilů, které svojí hmotností nadměrně zatěžují pozemní komunikace a odhalili 39 porušení.  Dopustili se jich zejména řidiči polské a ukrajinské národnosti. Provozovatelům vozidel uložili na místě kauce v celkové výši 261 tisíc korun, na pokutách inkasovali téměř 62 tisíc korun.

Více než sto procentní nárůst porušení odhalili na zpoplatněných komunikacích. Ve 3105 případech řidiči využívali zpoplatněné komunikace bez řádně zaplaceného mýtného poplatku nebo elektronické dálniční známky. Celníci jim uložili pokuty převyšující 4 miliony korun.

Ve spolupráci se Státní veterinární správou identifikovali nezákonné přepravy u 1845 kilogramů drůbežího masa, v součinnosti se Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí pak 6930 kilogramů zeleniny, u níž přepravci v České republice nenahlásili převážené zásilky příslušným orgánům státní správy.

V rámci tzv. dělené správy, kdy ukladatel, jímž je jiný správní orgán, který platební povinnost stanoví nebo vyměří a celní úřad ji dále spravuje, tedy vybírá nebo i vymáhá, odvedli více než 20 milionů korun za odvody a poplatky týkající se životního prostředí (zemědělská a lesní půda, vypouštění odpadních vod, čistota ovzduší). Na sankcích vybrali více než 51 milionů korun. Šlo především o pokuty uložené Policií ČR, dále Českou inspekcí životního prostředí, Inspektorátem práce, Českou obchodní inspekcí a dalšími.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

7:23 České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

Poslední dubnový víkend se poprvé v letošním roce otevře ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka. Pro návštěvn…