Celní správa: Karlovarští celníci zajistili zboží za téměř 20 milionů korun

09.06.2022 10:29 | Tisková zpráva

Karlovarští celníci v boji proti prodeji padělků nepolevují. V květnu zajistili zboží porušující práva duševního vlastnictví v hodnotě bezmála 20 milionů korun.

Celní správa: Karlovarští celníci zajistili zboží za téměř 20 milionů korun
Foto: CS ČR
Popisek: Celní správa ČR, logo

V průběhu měsíce května proběhla akce „KOSA“ zaměřená na prodej zboží podezřelého z porušování práv duševního vlastnictví. Příslušníci odboru Dohledu Celního úřadu pro Karlovarský kraj provedli ve svém regionu 20 kontrol, z nichž bylo 17 pozitivních.

Tentokrát zaměřili svou pozornost na areál tržiště Svatý Kříž na Chebsku a Lipový Dvůr v katastru obce Aš. Za celý měsíc květen při kontrolách zajistili bezmála 2 500 kusů zboží, jež vykazovalo znaky padělků, jehož prodejem by majitelům ochranných známek vznikla škoda dosahující bezmála 20 milionů korun.

Obchodníci v prostorách před stánky i v nich nabízeli zboží jako originály světoznámých značek. Nejčastěji se jednalo o textil, obuv, kabelky, batohy, opasky, hodinky či brýle, ale čím dál častěji se celníci setkávají i s dalším zbožím porušujícím práva duševního vlastnictví, jakými jsou například padělky rostlinných postřiků. Zajistili 60 litrů herbicidních přípravků ROUNDUP, jež se nacházely v různých velikostech spotřebitelského balení, od 1 litru až po pětilitrové kanystry. Z výsledků kontrol je patrné, že se nejedná pouze o podezření z porušení práv duševního vlastnictví, ale vzhledem k tomu, že celníci zajistili chemický přípravek, který není originálním zbožím, existuje zde riziko poškození nejen životního prostření, ale také zdraví osob, jež s přípravkem manipulují. 

Přestože stánkařům hrozí zajištění zboží, opakovaně ho nabízejí. Všechny zajištěné výrobky skončily ve skladu celního úřadu. V případě, že by se majitelé ochranných známek rozhodli využít tzv. zjednodušený postup, budou případy předány právnímu oddělení Celního úřadu pro Karlovarský kraj a zboží bude zlikvidováno. Celníci budou v kontrolách nejen na tržnicích pokračovat i nadále.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…