Celní správa: Olomoučtí celníci odhalili nelegálně pracující cizince

23.09.2021 22:54 | Tisková zpráva

?V průběhu tohoto týdne provedli olomoučtí celníci několik cílených kontrolních akcí, které se zaměřovaly na dodržování zákona o zaměstnanosti. Výsledkem toho je odhalení patnácti nelegálně pracujících cizinců. Zásadní motivací pro páchání přestupků v této oblasti je zejména ekonomický faktor, kdy za nelegálně zaměstnané cizince zaměstnavatel nehradí zdravotní pojištění.

Celní správa: Olomoučtí celníci odhalili nelegálně pracující cizince
Foto: CS ČR
Popisek: Celní správa ČR, logo

Pří zářijové kontrole zaměstnávání cizinců se celníci mimo jiné zaměřili na předem vytipovanou stavbu nedaleko centra Olomouce a následně také na potravinový sklad. Při prověřování několika desítek osob pocházejících převážně z východní Evropy zjistili, že patnáct z nich vykonává práci bez platného povolení k zaměstnání. Ve všech patnácti případech se jednalo o osoby ukrajinské národnosti. Někteří z nich nebyli schopni předložit ani platná pobytová víza.

Zjištěná porušení vybraných ustanovení zákona o zaměstnanosti, budou postoupena Celním úřadem pro Olomoucký kraj k dalšímu řízení na místně příslušný Oblastní inspektorát práce. Zaměstnavatelům, kteří umožnili cizincům výkon nelegální práce, hrozí nyní sankce až do výše 10 milionů korun.

Nejedná se o ojedinělé případy, kdy celníci v rámci Olomouckého kraje zjistili porušení při zaměstnávání cizích státních příslušníků. V průběhu letošního roku bylo odhaleno již 41 nelegálně zaměstnaných cizinců. Celníci budou v obdobných kontrolách i nadále pokračovat.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

7:06 SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinár…