Celní správa: Ostravští celníci odhalili magnety na tachografu

15.01.2019 22:35

V sobotu v odpoledních hodinách prováděli ostravští celníci z oddělení Mobilního dohledu kontrolu na dálnici D1, kilometr 368, směr Bohumín. Hlídka zastavila nákladní vozidlo estonské imatrikulace a požádala řidiče, aby předložil doklady. Při kontrole jim mj. ukázal i digitální kartu řidiče, která nevykazovala žádný údaj o činnosti – jízdě.

Celní správa: Ostravští celníci odhalili magnety na tachografu
Foto: CS ČR
Popisek: Celní správa ČR, logo

Digitální karta řidiče byla vyhodnocena v programu TAGRA, kdy tento program potvrdil, že řidič ukončil jízdu v 15:30 hod., přitom vozidlo bylo zastaveno až v 17:12 hod. Na digitální kartě nákladního auta nebyla zaznamenána žádná činnost, což rovněž potvrdil výtisk z tachografu. Celníci pojali podezření, že se v nákladním vozidle nachází zařízení ovlivňující chod tachografu.

Tato skutečnost se hlídce Mobilního dohledu potvrdila, kdy jim řidič následně sám vydal magnet, který umožňuje neoprávněnou manipulaci s tachografem. Řidič tedy nedodržel stanovenou dobu odpočinku, čímž vzniklo důvodné podezření z porušení zákona o silniční dopravě. Ostravští celníci uložili kauci ve výši 100 000 korun.

V Moravskoslezském kraji se nejedná o první takové porušení. Řidiči nákladních vozidel, kteří chtějí obejít zákon a dodržování povinných bezpečnostních přestávek tím, že na tachograf připevňují magnet, si vybírají spíše méně frekventované silnice I. a II. třídy, ale nevyhýbají se už ani zpoplatněným komunikacím. V uplynulém roce ostravští celníci odhalili nelegální manipulaci s magnety ve třech případech. Porušení se nejčastěji dopouští zvláště zahraniční dopravci.

Je nutno zdůraznit a upozornit řidiče, že takové obcházení předpisů (nedodržení bezpečnostních přestávek) může mít díky případné únavy přímý vliv na bezpečnost silničního provozu.

Vzhledem k tomu, že celní orgány nejsou kompetentní k projednání porušení příslušných právních předpisů, postoupili celý případ na Krajský úřad Moravskoslezského kraje, odbor dopravy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo

7:44 CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo

Letos v létě představí Savonlinna českou kulturu v mnoha podobách. Hostovat zde bude prestižní Národ…