Celní správa: Sedmnáct porušení zákona o zaměstnanosti na Olomoucku

30.06.2019 15:06

Olomoučtí celníci provedli v průběhu letošního roku, od ledna do konce května, 36 kontrol, zaměřených na dodržování zákona o zaměstnanosti, při nichž zjistili sedmnáct porušení.

Celní správa: Sedmnáct porušení zákona o zaměstnanosti na Olomoucku
Foto: CS ČR
Popisek: Celní správa ČR, logo

Příslušníci olomouckého celního úřadu provedli od ledna do konce května letošního roku celkem 36 kontrol, zaměřených na dodržování zákona o zaměstnanosti. Zaměřili se zejména na odvětví kovozpracujícího průmyslu, slévárenské techniky a na podnikatelské subjekty, které provádějí zprostředkování zaměstnání. Ve většině případů se jednalo o součinnostní kontroly Celního úřadu pro Olomoucký kraj, Oblastního inspektorátu práce pro Moravskoslezský a Olomoucký kraj a Odboru cizinecké policie Přerov a Jeseník.

Celníci zkontrolovali v Olomouckém kraji 36 podnikatelských subjektů, z nichž u 17 zjistili porušení právních předpisů na úseku zaměstnávání cizinců, z toho 13 kontrol provedli na Olomoucku (8 porušení), 12 kontrol na Přerovsku (5 porušení), 5 kontrol na Zábřežsku (3 porušení) a 6 kontrol na Prostějovsku (1 porušení).

Z celkového počtu 123 kontrolovaných pracujících cizinců (38 občanů EU a 85 občanů mimo EU) bylo u 45 osob ze třetích zemí (mimo EU) pojato důvodné podezření z nelegálního výkonu práce, z toho 5 osob cizí státní příslušnosti nemělo povolení k pobytu, ty byly poté předány Odboru cizinecké policie k provedení vyhoštění. Dále v 5 případech (5 občanů EU a 15 občanů „třetích zemí“ s trvalým pobytem v ČR) zaměstnavatel neprokázal splnění oznamovací povinnosti příslušnému Úřadu práce.

Nejvíce případů podezření na nelegální práci cizinců ze „třetích zemí“ zjistili kontrolní orgány v okresech Olomouc, Přerov a Šumperk.

Zjištěná porušení vybraných ustanovení zákona o zaměstnanosti byla postoupena Celním úřadem pro Olomoucký kraj k dalšímu řízení na místně příslušný Oblastní inspektorát práce. Zaměstnavatelům hrozí sankce až do výše deseti milionů korun.

Celní úřad pro Olomoucký kraj má k dispozici fotodokumentaci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Třetí blok Jaderné elektrárny Dukovany dosáhl poprvé v historii výkonu 513 MW

11:54 ČEZ: Třetí blok Jaderné elektrárny Dukovany dosáhl poprvé v historii výkonu 513 MW

Energetici v Dukovanech dosáhli plánovaného zvýšení elektrického výkonu 3. výrobního bloku – špičkov…