Celní správa: Služební kynologie celníků v Pardubickém kraji

14.07.2019 17:33

Pardubičtí celníci disponují jako jediní v celé České republice referátem kynologie. Příslušníci se svými čtyřnohými svěřenci nepracují pouze pro potřeby domovského celního úřadu, ale také pro ostatní celní úřady v zemi a nejen pro ně. Pravidelně se účastní také kontrolních akcí a realizací trestních věcí jiných útvarů státní správy.

Celní správa: Služební kynologie celníků v Pardubickém kraji
Foto: CS ČR
Popisek: Celní správa ČR, logo

Celkem působí v referátu deset služebních psů, z nichž čtyři mají specializaci „obranný“ a šest patří do kategorie s názvem pachové práce. Prvně jmenovaní slouží k ochraně příslušníků celní správy a jiných složek při služebních zákrocích. Pojem „pachové práce“ znamená jejich využití při vyhledávání zájmových komodit, jako např. drog, tabáku, lihu a bankovek.

Za první pololetí tohoto roku byli psi z kategorie „obranný“ nasazeni 108krát pro potřeby vlastního celního úřadu, 28krát jako asistence jiným celním úřadům a GŘC při kontrolách nelegální zaměstnanosti, hazardu a při realizaci trestních věcí. Pro potřeby finanční správy byli nasazeni v sedmi případech.

Ve stejném období celníci využili služební psy, vycvičené na pachové práce, při kontrolách na silnicích, železnicích, v provozovnách a na místním letišti 161krát. Věznice Pardubice, Vojenská policie, Policie ČR a celní úřady si vyžádaly čtyřnohé svěřence k součinnosti celkem ve 23 případech.

Co se týká úspěšnosti, tak v první polovině letošního roku zaznamenali čtyřnozí pomocníci pardubických celníků jedenáct úspěšných zásahů. Odhalili a označili 1550 kg tabáku, 960 ks cigaret bez platné tabákové nálepky, bankovky v nominální hodnotě 20 100 Eero a 1 860 000 korun, desítky gramů drog a prekurzory k jejich výrobě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…