Celní správa: Služební kynologie celníků v Pardubickém kraji

14.07.2019 17:33

Pardubičtí celníci disponují jako jediní v celé České republice referátem kynologie. Příslušníci se svými čtyřnohými svěřenci nepracují pouze pro potřeby domovského celního úřadu, ale také pro ostatní celní úřady v zemi a nejen pro ně. Pravidelně se účastní také kontrolních akcí a realizací trestních věcí jiných útvarů státní správy.

Celní správa: Služební kynologie celníků v Pardubickém kraji
Foto: CS ČR
Popisek: Celní správa ČR, logo

Celkem působí v referátu deset služebních psů, z nichž čtyři mají specializaci „obranný“ a šest patří do kategorie s názvem pachové práce. Prvně jmenovaní slouží k ochraně příslušníků celní správy a jiných složek při služebních zákrocích. Pojem „pachové práce“ znamená jejich využití při vyhledávání zájmových komodit, jako např. drog, tabáku, lihu a bankovek.

Za první pololetí tohoto roku byli psi z kategorie „obranný“ nasazeni 108krát pro potřeby vlastního celního úřadu, 28krát jako asistence jiným celním úřadům a GŘC při kontrolách nelegální zaměstnanosti, hazardu a při realizaci trestních věcí. Pro potřeby finanční správy byli nasazeni v sedmi případech.

Ve stejném období celníci využili služební psy, vycvičené na pachové práce, při kontrolách na silnicích, železnicích, v provozovnách a na místním letišti 161krát. Věznice Pardubice, Vojenská policie, Policie ČR a celní úřady si vyžádaly čtyřnohé svěřence k součinnosti celkem ve 23 případech.

Co se týká úspěšnosti, tak v první polovině letošního roku zaznamenali čtyřnozí pomocníci pardubických celníků jedenáct úspěšných zásahů. Odhalili a označili 1550 kg tabáku, 960 ks cigaret bez platné tabákové nálepky, bankovky v nominální hodnotě 20 100 Eero a 1 860 000 korun, desítky gramů drog a prekurzory k jejich výrobě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

spalovací motory

Kéž by se vám podařilo zrušit zákaz spalovacích motorů, ale upřímně, věříte tomu, že se vám to podaří? Jak toho chcete docílit? Zatím to nevypadá, že by EU chtěla zákaz zrušit. Nejsou to z vaší strany jen plané sliby před volbami?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kancelář prezidenta republiky: Prezident Petr Pavel navrhl Senátu ústavní soudce

7:23 Kancelář prezidenta republiky: Prezident Petr Pavel navrhl Senátu ústavní soudce

Prezident republiky Petr Pavel předložil podle čl. 84 odst. 2 Ústavy ČR a § 6 zákona č. 182/1993 Sb.…