Celní správa: Středočeští celníci se řídí heslem „důvěřuj, ale prověřuj“

09.08.2020 22:47

I letošní léto se vyznačuje zvýšeným počtem řidičů, kteří využívají zpoplatněné úseky dálnic bez uhrazení časového poplatku.

Celní správa: Středočeští celníci se řídí heslem „důvěřuj, ale prověřuj“
Foto: CS ČR
Popisek: Celní správa ČR, logo

Za prázdninový měsíc červenec zkontrolovali středočeští celníci více než 300 vozidel. Zaměřili se na to, zda mají platný dálniční kupon a řádně zaplacené mýtné. Při těchto kontrolách zjistili celkem 275 porušení právních předpisů, z čehož ke správnímu řízení postoupili dvanáct z těchto hříšníků.

Nejčastějším porušením právních předpisů v oblasti časového zpoplatnění byla absence platného dálničního kuponu, či nevylepení tohoto kuponu na čelním skle vozidla. Při kontrolách elektronického mýta byla nejčastějším porušením chybně nastavená palubní jednotka a neuhrazené mýtné za projeté kilometry po zpoplatněné komunikaci.

Středočeští celníci za tato zjištěná porušení uložili v červenci v příkazním řízení na místě 306 000 Kč, které putují do státního rozpočtu a vybrali na uložených kaucích zejména od zahraničních řidičů 155 000 Kč. Také se podařilo od řidičů, kteří měli nedoplatky u celního úřadu vybrat přes 40 000 Kč. Při kontrolách dálničních kuponů tak vychází průměrná výše jedné pokuty na více než tisíc korun. Řidič si musí dálniční kupon dokoupit, nebo zpoplatněnou komunikaci na nejbližším sjezdu opustit. Do současnosti pak tyto hlídky zkontrolovaly od počátku roku 2020 celkem přes 1 800 vozidel a uložily na místě sankce dosahující 1,6 mil. Kč.

Hlídky oddělení Kontrol zpoplatněných komunikací ve Středočeském kraji kontrolují zejména dálnici D1 a D0, avšak v poslední době se stále více zaměřují i na dálnice D4, D5, D6 a D7, kde zaznamenávají nárůst počtu zjištěných přestupků, a to zejména v časovém zpoplatnění, kdy řidiči často nedisponují platným dálničním kuponem.

Při kontrolách elektronického mýta celníkům ve Středočeském kraji od počátku roku také přibylo kontrolování silnic č. 1/3 na Tábor, č. 12 na Kolín a č. 38 směr Čáslav.

I zde počty zjištěných porušení mají stoupající tendenci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…