Celní správa: Ústečtí celníci hodnotili nelehký uplynulý rok

27.01.2022 9:15 | Tisková zpráva

I v loňském roce, ve kterém bylo celkové ekonomické prostředí negativně ovlivněno další vlnou pandemie onemocnění COVID-19, nepřestali ústečtí celníci bojovat proti padělkům, daňovým únikům, drogám či hazardu.

Celní správa: Ústečtí celníci hodnotili nelehký uplynulý rok
Foto: CS ČR
Popisek: Celní správa ČR, logo

Na severu Čech zajistili během uplynulého roku téměř 10 tisíc kusů zboží, podezřelého z porušování některých práv duševního vlastnictví, a to nejen na tržnicích, ale zejména v kamenných provozovnách. Hodnota zajištěného zboží vyčíslená v ceně originálních výrobků přesáhla 11 milionů korun. Mezi nejčastěji zajišťovanými komoditami byly hračky, stavebnice či dětské hry, následovalo oblečení a textilní doplňky (bundy, mikiny, trička, čepice, obuv apod.), drogistické výrobky např. prací prostředky, osvěžovače, herbicidní přípravky, parfémy, či příslušenství k mobilním telefonům včetně bezdrátových sluchátek. Prodejci je nabízeli, coby originály renomovaných výrobců.

Při kontrolách zaměřených na přepravu, skladování a prodej vybraných výrobků zajistili celníci v regionu bezmála 384 tisíc kusů nezdaněných cigaret, 242 kilogramů tabáku, 5 314 litrů minerálních olejů a 657 litrů lihu a lihovin. Zabránili tak daňovým únikům ve výši 1 691 245 korun. Na úspěšných záchytech se velkou měrou podíleli služební psi vycvičení na vyhledávání tabákových výrobků.

V rámci pátrání po zboží uniklém celnímu dohledu odhalily mobilní hlídky celníků ve vozidlech podrobených kontrole celkem 254 tablet a 1 182 gramů omamných a psychotropních látek či prekurzorů k jejich výrobě, od extáze, přes marihuanu, hašiš, kokain, až po heroin či metamfetamin, známý jako pervitin. Největší podíl připadl konopí ve formě sušiny, tedy marihuany (971 gramů), a pervitinu (184 gramů). I při odhalování zakázaných látek pomáhali celníkům čtyřnozí kolegové, specialisté na vyhledávání drog.

Činnost celníků směřovala také do oblasti kontrol přeprav živočišných a rostlinných produktů. Ve spolupráci se Státní veterinární správou kontroloři zadrželi a znehodnotili 665 kilogramů masa, masných produktů a mořských plodů, přepravovaných v nevhodných podmínkách. Přepravci předmětné zásilky zapomněli nahlásit i dotčeným orgánům státní správy.

Při kontrolách hazardu se celníci zaměřovali nejen na potírání nelegálního hazardu, ale také na legální kasina a herny. Příslušníci dohledu nad subjekty provedli na území Ústeckého kraje 34 kontrol, porušení zákona zjistili v 31 podnicích. Nedostatky plynuly zejména z neplnění povinností provozovatelů (např. neprovádění identifikace návštěvníků) a umístění reklam na budovách s herními prostory.

V rámci výkonu státního odborného dozoru v silniční dopravě hlídky mobilního dohledu kontrolovaly řidiče nákladních vozidel, zda dodržují, hmotnostní limity, dobu jízdy, odpočinku a stanovené bezpečnostní přestávky. Porušení zjistili u 59 řidičů. Rozdali 38 pokut v celkové výši 94 tisíc korun a 21 případů předali do správního řízení. Rekordmanem mezi přistiženými řidiči byl řidič dodávky vezoucí drogistické výrobky, jemuž celníci naměřili přetížení zadní nápravy o 91 %, tedy 1 918 kg nad stanovený maximální limit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…