Celní úřad pro Ústecký kraj: Na severu Čech celníci řidičům-dlužníkům nasadit botičku či odebrat registrační značku zatím nemuseli

07.02.2022 14:21 | Tisková zpráva

Od prvního ledna letošního roku získali celníci novou kompetenci při vymáhání pokut.

Celní úřad pro Ústecký kraj: Na severu Čech celníci řidičům-dlužníkům nasadit botičku či odebrat registrační značku zatím nemuseli
Foto: CS ČR
Popisek: Celní správa ČR, logo

V případě, kdy u kontrolovaného řidiče zjistí, že má neuhrazenou pokutu za dopravní přestupky (např. jízda na červenou, nedodržení povolené rychlosti, nesprávné parkování atd.) a zastavený řidič ji odmítne uhradit, mohou celníci nasadit na vozidlo prostředek znemožňující odjetí vozidla, tzv. botičku, nebo odebrat registrační značky. 

Anketa

Má Miloš Zeman v tuto chvíli vaši důvěru? (Ptáme se od 3. 2. 2022)

78%
19%
hlasovalo: 55309 lidí
Řidiči je tím znemožněno používat vozidlo do doby, než nedoplatek za dopravní přestupky uhradí. Kromě celní správy má tuto kompetenci i Policie ČR nebo za určitých podmínek i obecní či městská policie.    

Od zavedení této novinky pozorují celníci při kontrolách změnu v chování řidičů-dlužníků. Ještě v prosinci, kdy celníci při plnění svých kompetencí zjistili mezi kontrolovanými osobami 62 dlužníků s evidovanými nedoplatky ve výši téměř 460 tisíc korun, uhradilo dluh na místě jen 14 z nich (22 %), ostatní si nechali dát složenku. Celníci vymohli na místě pouze částku 13 150 korun.

Zatímco během ledna se hlídce ústeckých celníků podařilo odhalit mezi kontrolovanými řidiči 20 dlužníků, u kterých byl evidován společný nedoplatek ve výši bezmála 22 tisíc korun, pod hrozbou odebrání registrační značky či nasazení botičky svůj dluh všichni na místě ochotně uhradili. Nejvyšší vybraný dluh činil 5 500 korun, nejnižší pak 200 korun. K znemožnění používání vozidla do doby, než bude nedoplatek za dopravní přestupky uhrazen, ústečtí celníci tak přistoupit nemuseli.

Řidiči, u kterých je zjištěna neuhrazená pokuta, mají možnost svůj dluh uhradit na místě přímo u hlídky celníků v hotovosti v českých korunách nebo prostřednictvím platebního terminálu, kterým jsou služební vozidla vybavena, případně na pokladně každého celního úřadu.

Jelikož se poslední dobou i sami řidiči začali více zajímat o to, zda nemají nějaké nezaplacené pokuty, informujeme veřejnost, že si výši případného nedoplatku lze jednoduše a zdarma zjistit ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

16:13 Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

V sobotu 27. dubna vyjely vybrané turistické autobusové a vlakové linky Veřejné dopravy Královéhrade…