Celní úřad pro Ústecký kraj: Vyhodnocení kontrol na zpoplatněných komunikacích

24.01.2022 10:29 | Tisková zpráva

Ústečtí celníci přistihli v loňském roce na zpoplatněných komunikacích 2 090 řidičů, kteří neměli uhrazené mýtné, či si nepořídili elektronickou dálniční známku. Od přestupců vybrali na pokutách téměř 2,3 milionů korun (o bezmála 830 tisíc korun více než v roce předchozím).

Celní úřad pro Ústecký kraj: Vyhodnocení kontrol na zpoplatněných komunikacích
Foto: CS ČR
Popisek: Celní správa ČR, logo

Hlídky výkonového zpoplatnění, střežící se speciálně vybavenými vozidly stanovené zpoplatněné úseky komunikací, odhalily loni nedostatky u 820 řidičů vozidel s povinností hradit mýtné. Nejčastěji se jednalo o chybné nastavení počtu náprav. Celníci vybrali od řidičů na místě v příkazním řízení celkem 674.800 korun a 22 případů postoupili do správního řízení.

Při kontrolách časového zpoplatnění, tedy dálničních známek, zaznamenali ústečtí celníci na téměř sto kilometrovém úseku dálnice D8 mezi Prahou a státní hranicí s Německem 1 270 případů porušení právních předpisů v podobě nezaplacení dálničního poplatku. Na pokutách za tyto přestupky vybrali od řidičů na místě 1 538 600 korun a devět případů předali do správního řízení. Průměrná pokuta za neuhrazení časového poplatku činila 1 220 korun.

K úhradě uložených pokut využilo 44 % řidičů platební terminál, 25 % řidičů zaplatilo penězi a 31 % řidičů si vyžádalo od celníků složenku.

Kromě absencí dálničních poplatků ústečtí celníci odhalili za volantem 14 řidičů, kteří ignorovali uloženou sankci spočívající v zákazu řízení motorových vozidel, pět řidičů řídilo vozidlo pod vlivem drog či alkoholu, další tři byli v celostátním pátrání (hledané osoby) a dva řidiči u sebe neměli žádné doklady. Zadržené hříšníky celníci předali Policii ČR k dalšímu řízení.

Hlídky výkonového zpoplatnění neukládaly řidičům jen pokuty, ale i pomáhaly nebo zachraňovaly životy. Často dorazily k dopravním nehodám mezi prvními, poskytly první pomoc a místo nehody zajistily do příjezdu záchranných složek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…