Centrum Amelie: Radost a podpora dětí i dospělých zaplavují onkologická oddělení

27.02.2023 9:15 | Tisková zpráva

Přivolejme s jarem i naději je i letos mottem Tulipánového měsíce, který v březnu již pojedenácté realizuje nezisková organizace Amelie, poskytující psychosociální pomoc dospělým onkologicky nemocným a jejich blízkým.

Centrum Amelie: Radost a podpora dětí i dospělých zaplavují onkologická oddělení
Foto: red
Popisek: Amelie, o.s. informuje o své odborné psychosociální pomoci onkologicky nemocným a jejich blízkým.

Touto aktivitou chce upozornit veřejnost na nutnost podpory nemocných rakovinou a jejich rodin nejen v oblasti léčby, ale i v oblasti sociální a psychologické. Tulipánový měsíc 2023 Amelie oficiálně zahájí v Liberci 27. února v obřadní síni historické budovy radnice. Po celý březen budou onkologická pracoviště nemocnic v Liberci, Jablonci nad Nisou, České Lípě a Mladé Boleslavi či Mamocentrum v Liberci vyzdobená dílky s motivem tulipánů, které pro Tulipánový měsíc vytvořily děti z 22 škol a školek.

Do liberecké Amelie doputovalo více než 1000 dílek na podporu nemocných. V březnu bude k vidění i výstava obrázků dětí na podporu onkologicky nemocných v obchodním centru FORUM v Liberci. Pro pacienty Komplexního onkologického centra liberecké nemocnice vyrobily děti i dospělí tulipány a přáníčka, kterými posílají nemocným vzkaz podpory a naděje. „Strach z nemoci, dlouhodobá izolace od svých blízkých, obavy z budoucnosti, to vše přináší onkologicky nemocným a jejich blízkým do života velký stres. V Amelii se jim v tomto měsíci snažíme zpříjemnit prostředí onkologických ambulancí, lůžkových oddělení či čekáren a poslat jim vzkaz, že na svou nemoc nejsou sami,“ říká koordinátorka Centra Amelie v Liberci Mgr. Petra Kuntošová.

Anketa

Kvitujete postup vlády Petra Fialy ve věci války na Ukrajině?

2%
96%
hlasovalo: 48203 lidí

Cílem Tulipánového měsíce je i zvýšení informovanosti veřejnosti o onkologické nemoci a fungování Amelie v Liberci. „O Amelii jsem se dozvěděla minulý rok na akci v knihovně. Když mi onemocněl rakovinou manžel, nevěděla jsem vůbec co mám dělat, co bude dál. Pak jsem si vzpomněla na Amelii, kde mě vyslechli a předali potřebné rady a informace,“ říká paní Jana z Liberce.

Veškeré služby poskytuje organizace nemocným a jejich blízkým zdarma. Na pomoc při zajištění bezplatných služeb pro nemocné se letos v Tulipánovém měsíci uskuteční charitativní cvičení v zapojených fitness centrech, koncert dětského pěveckého sboru IUVENTUS, GAUDE! v jabloneckém Eurocentru, ve spolupráci s oc Forum charitativní rozdávání tulipánů k MDŽ i online prodej tulipánů v květinářství Florea.

S nabídkou služeb Amelie se mohou lidé seznámit 6. 3. od 15:00-17:00 v Krajské vědecké knihovně v Liberci či 15.3. v rámci Dne otevřených dveří v samotném Centru Amelie Liberec. Akce na osvětu nemoci proběhnou i v Krajské vědecké knihovně v Liberci či v online prostředí. S letáky Amelie a kontakty na ni se obyvatelé Liberce budou setkávat po celý měsíc březen též ve vozech MHD. „Přestože rakovina v ČR dorazí téměř do každé rodiny, lidé často pociťují strach a obavy, které ústí v izolaci nemocných a tíži tématu onkologické nemoci a života s ní. Tulipánový měsíc ukazuje cestu akce a spolupráce, která může nabídnout účinnou a dostupnou podporu i pomoc. Všichni si zaslouží zájem a vědomí, že v nemoci nejsou sami,“ říká Bc. Michaela Čadková Svejkovská, ředitelka organizace Amelie.

Tulipánový měsíc je realizován pod záštitou Bc. Martiny Teplé, náměstkyni primátora pro sociální záležitosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

17. týden na trhu pohonných hmot ČMKB

10:42 17. týden na trhu pohonných hmot ČMKB

Denní kontrakty motorové nafty na trhu pohonných hmot Českomoravské komoditní burzy Kladno se v 17. …