Centrum pro regionální rozvoj: Šest tisíc projektů získá dotace z evropských fondů

24.08.2018 11:16

Již šest tisíc tuzemských projektů získalo doporučení k obdržení evropské dotace z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP). K udělení finanční podpory je doporučilo Centrum pro regionální rozvoj České republiky, které žádosti o podporu hodnotí.

Centrum pro regionální rozvoj: Šest tisíc projektů získá dotace z evropských fondů
Foto: Centrum pro regionální rozvoj
Popisek: Centrum pro regionální rozvoj

Doporučené projekty pokrývají širokou škálu oblastí napříč českými regiony – patří mezi ně například revitalizace kulturních památek, modernizace a obnova silnic, zefektivnění poskytování sociálních služeb nebo nová technika pro záchranné složky. Celkový finanční objem dotací EU za doporučené projekty přesahuje 88 miliard korun.

Nejvíce doporučených projektů  patří do oblasti energetických úspor v bytových domech (tzv. „zateplování“) - Centrum z více než 1 700 doposud podaných žádostí o dotaci zatím doporučilo k financování celkem 1 266 za téměř 3 mld. Kč. Doposud již bylo čtyři sta osmdesát šest projektů realizováno, na čtyři sta patnáct projektů proplaceno.

Nejvyšší objem finanční podpory mají projekty v rámci 70. výzvy „Vybrané úseky silnic II. a  III. třídy - II, která se zaměřuje na modernizaci a rozvoj sítě regionální silniční infrastruktury. Centrum doporučilo k poskytnutí dotace z této výzvy 95 projektů v celkové hodnotě 6,3 miliardy Kč. Společně s předcházející podobně zaměřenou výzvou IROP (výzva č. 1) doporučilo Centrum v oblasti silnic II. a III. třídy k financování téměř 200 projektů za více než 12 mld. Kč.

Vedle projektu, zajišťujícího chod programu IROP je dosud největším doporučeným projektem stavební úprava silnice II/102 hr. hl. m. Prahy - Štěchovice, kde příspěvek z IROPu činí více než 680 milionů korun. Jedná se o důležitý projekt, řešící současný havarijní stav místní pozemní komunikace. Výsledkem projektu bude bezpečnější a plynulejší doprava po obnovené silnici II/102. Realizací projektu také dojde ke snížení hlučnosti, nehodovosti a snížení opotřebení vozidel, které komunikaci využívají.

Mezi zajímavé projekty, které obnoví české kulturní památky, patří například obnova areálu dolu Jan Šverma v Žacléři, Vlašského dvora v Kutné Hoře nebo známých kostelů Broumovska. Nového vybavení (velkokapacitní cisterny, hasičské vozy apod.) pro hasičské sbory – včetně těch dobrovolných – se dočká řada menších obcí. Rozvoji regionů také pomohou projekty výstavby nových přestupních terminálů, investice do knihoven a muzeí, rozvoj komunitních center, sociálních služeb a podnikání nebo podpora nízkoemisní dopravy. Úplný přehled doporučených a podpořených projektů lze nalézt na stránkách IROP (www.irop.mmr.cz).

Specialisté Centra pro regionální rozvoj dokončili hodnocení již u čtyřiceti tří široce zaměřených výzev IROP. U třiceti osmi převážně průběžných výzev hodnocení probíhá. U čtyřkolových výzev bude hodnocení zahájeno až po ukončení příjmu projektů.

Centrum pro regionální rozvoj České republiky (www.crr.cz) je státní příspěvková organizace, řízená Ministerstvem pro místní rozvoj ČR. Již od roku 1999 je hlavní činností Centra administrace a kontrola čerpání evropských fondů. V současném programovém období (2014 – 2020) má na starosti administraci Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) a programy přeshraniční spolupráce. Centrum je také hostitelskou organizací celoevropské poradenské sítě pro malé a střední podnikatele Enterprise Europe Network. Dlouhodobá zkušenost s realizací projektů, podporovaných EU, vlastní řídicí a organizační systémy a certifikace podle mezinárodní normy ISO 9001:2016, umožňují Centru rychle a efektivně vyhovět požadavkům jednotlivých programů i klientů při dodržení vysoké kvality. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…