Cenu ČRo na festivalu Jeden svět získal švédsko-kanadský film

14.03.2014 17:31

Ve středu 12. března byl slavnostně zakončen 16. ročník festivalu o lidských právech Jeden svět. V rámci slavnostního zakončení byla také předána Cena Českého rozhlasu za použití hudby a zvuku v dokumentárním filmu. Získal ho švédsko-kanadský snímek „Prales tančících duchů“ režisérky Lindy Västrik, který byl zároveň oceněn za nejlepší režii.

Cenu ČRo na festivalu Jeden svět získal švédsko-kanadský film
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

„Prales tančících duchů“ vybrala Odborná porota Českého rozhlasu, ve které v letošním roce zasedali Hubert Bittman, Tomáš Zikmund a Jitka Kundrumová. U vítězného snímku porota ocenila zejména výbornou kvalitu kontaktního zvuku, pečlivě provedenou zvukovou postprodukci, profesionálně zpracované reálné zvukové atmosféry a technickou i uměleckou úroveň filmu.

Český rozhlas se již tradičně zapojil do festivalového dění prostřednictvím živých vstupů, rozhovorů, reportáží a moderovaných besed z festivalového centra v pražské galerii Langhans. Letos se zapojila i nová stanice Český rozhlas PLUS a převzala tak vybudovanou tradici partnerství Rádia Česko. Posluchačům nabídla aktuální zpravodajská témata očima filmových tvůrců a přímých svědků událostí, tentokrát z Ukrajiny, Ruska, Řecka, Libye, Venezuely, Rwandy nebo Súdánu.

„Český rozhlas je už dlouhá léta hrdým partnerem festivalu Jeden svět, který nastoluje témata dotýkající se z různých úhlů pohledu lidských práv. Jsme rádi, že můžeme o těchto tématech vysílat, debatovat s návštěvníky festivalu a rozšiřovat sobě i posluchačům povědomí o dění ve světě a společnosti. Každoročně tak společně otevíráme prostor k veřejným debatám o problémech, které by jinak možná zůstaly zapomenuty. Z tohoto důvodu si spolupráce velmi ceníme,“ řekl náměstek generálního ředitele pro správu a provoz Michal Koliandr, který cenu předal.

Festivalová témata se odrážela i ve vysílání Radia Wave, Radiožurnálu či Dvojky a v průběhu následujících dní se promítnou i do vysílání regionálních stanic.

V rámci festivalu bylo promítnuto 106 dokumentů přibližujících osudy lidí žijících v nedemokratických režimech, téma rodinných vztahů, práce, problematiku životního prostředí či zdraví.

reklama

autor: Tisková zpráva

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

19:02 Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

Komunikace s širší veřejností, digitální mapy, interaktivní hřiště nebo aplikace pro hlášení drobnýc…