Češi v Mali: Stodvojkaři školí africké instruktory

19.07.2015 18:03

V těchto dnech probíhá třítýdenní kurz pro současné i budoucí instruktory malijské armády, který společně řídí instruktoři ze 102. průzkumného praporu s kolegy z dalších zemí EU. Kurz pod hlavičkou Výcvikové mise Evropské unie v Mali se koná ve dvou posádkách malijské armády a je zaměřen na přípravu ve všech oblastech výcviku pěchoty.

Češi v Mali: Stodvojkaři školí africké instruktory
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čeští vojáci vracející se z mise v zahraničí

Základní výcvik se soustředí na přípravu jednotlivce, taktická příprava probíhá na stupni tým, družstvo, četa a rota. Výcvik ve střelecké přípravě se základní zbraní AK-47 se koná ve výcvikovém centru Koulikoro. Výcvik instruktorů těžkých a podpůrných zbraní pěchoty pak v posádkovém městě Kati, které se nachází poblíž hlavního města Bamako.

„Čeští instruktoři se podíleli na přípravě vojáků v obou posádkách, jejich hlavním úkolem je však výcvik instruktorů těžkých zbraní. V této oblasti výcviku jsou čeští instruktoři již tradičně páteří, o kterou se může evropská mise bez obav opřít. Jedná se zejména o výcvik v ovládání lehkých a těžkých kulometů a protitankových granátů ruské i evropské výroby,“ konstatuje kapitán Pavel Kraina, velitel české jednotky v Mali.

Češi v Mali nejen školí tamní instruktory v ovládání zbraní, ale rovněž připravují učební plány, zodpovídají za výcvik taktiky těžkých zbraní pěchoty a připravují vojáky do rolí instruktorů po pedagogické stránce.

Třítýdenní kurz pro současné i budoucí instruktory malijské armády probíhá pod vedením také českých instruktorů ze 102. průzkumného praporu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…