Česká advokátní komora a Nejvyšší státní zastupitelství podepsali memorandum o spolupráci v trestním řízení

09.12.2018 14:04

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman a místopředseda České advokátní komory Tomáš Sokol (v zastoupení zdravotně indisponovaného předsedy České advokátní komory Vladimíra Jirouska) dnes podepsali Memorandum o součinnosti.

Česká advokátní komora a Nejvyšší státní zastupitelství podepsali memorandum o spolupráci v trestním řízení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Advokát Tomáš Sokol

Dokument stanovuje zásady, podle nichž by spolu měli komunikovat aktéři trestního procesu, státní zástupce a obhájce při jednání o tzv. odklonu anebo dohodě o vině a trestu. Vrcholní představitelé veřejné žaloby a advokacie se zároveň zavázali, že budou pravidelně vyhodnocovat vzájemnou spolupráci v této oblasti.

Dohoda je lepší než rozsudek aneb státní zástupci a advokáti nastavují jasnější pravidla vzájemné komunikace.

Podpis dokumentu se uskutečnil v rámci odborného semináře pořádaného ve spolupráci Nejvyššího státního zastupitelství, České advokátní komory a Justiční akademie pod záštitou předsedy Nejvyššího soudu Pavla Šámala.

Jasná pravidla pro komunikaci mezi státním zástupcem a obhájcem by měla především usnadnit cestu k častějšímu využívání tzv. odklonů v trestním řízení (podmíněné zastavení trestního stíhání, narovnání) nebo dohody o vině a trestu. Díky vyjasnění procesních stanovisek mezi obžalobou a obhajobou by nemuselo tolik trestních stíhání končit před trestním soudem. Častější používání tzv. odklonů nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman prosazuje dlouhodobě: „Znamená to nejen odbřemenění agendy soudů, ale hlavně rychlejší dosažení spravedlnosti. Stále ale musí být chráněna práva obviněných i poškozených.“

Konkrétně Memorandum krom dalšího zakotvuje, že pokud státní zástupce a obhájce primárně dojdou ke vzájemné dohodě o dalším procesním postupu, bude dohoda mezi státním zástupcem i obhájcem bez dalšího dodržována, s výjimkou případů, kdy dojde ke změně skutkové či důkazní situace nebo výkladu dané právní otázky.

Memorandum tedy stvrzuje, že se státní zástupce a advokát (resp. jeho klient) v případě uznání viny a v situaci, kdy nedojde později ke změně skutkového či důkazního stavu, mohou na sebe spolehnout v tom smyslu, že nastavená „pravidla hry“ budou respektována a dodržována. „Memorandum otevírá doposud ne zcela využívaný prostor k prvotnímu nezávaznému jednání státního zástupce a obhájce o tom, zda by v dané věci státní zástupce a obviněný mohli dospět ke shodě na tom, že trestní věc může být vyřešena odklonem nebo dohodou o vině a trestu. Přitom zvětšení počtu trestních věcí, které se podaří vyřešit jinak než soudním řízením, je celospolečenským zájmem,“ dodává místopředseda České advokátní komory Tomáš Sokol.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…