Česká biotechnologie Hydal získala další prvenství

15.12.2016 14:15

Česká republika získala ocenění, o které usilovaly více než tři tisíce vystavovatelů z celého světa.

Česká biotechnologie Hydal získala další prvenství
Foto: TA ČR
Popisek: Technologická agentura České republiky (TA ČR)

Češi získali ocenění za biotechnologii výroby biopolymeru Hydal z použitého fritovacího oleje, kterou z laboratoří Vysokého učení technického (VUT) Brno do života uvedla rovněž česká společnost NAFIGATE Corporation a.s. Projekt finančně podpořila Technologická agentura České republiky (TA ČR) v rámci svého programu EPSILON.

„V rámci programu EPSILON jsme koinvestovali prostředky zejména do vývoje receptury pro zemědělské fólie. Podpořili jsme ale i transfer technologie do Číny, kde vznikl společný česko-čínský podnik na zpracování potravinářských odpadů a výrobu fólií,“ uvedl Martin Bunček, místopředseda TA ČR s tím, že výsledek testování byl například představen čínskému prezidentovi při jeho březnové návštěvě ČR.

„Cena, kterou jsme obdrželi, je vizitkou excelentní práce všech zúčastněných. Je to i  říklad toho, že spolupráce mezi komerční sférou a výzkumnými pracovišti je možná, funguje a přináší takovéto výsledky, které vidí a kladně vnímá celý svět,“zhodnotil Ladislav Mareš, předseda představenstva NAFIGATE Corporation.

hydal

Společnost NAFIGATE Corporation se veletrhu China Hi-Tech Fair 2016, který je největší a nejvýznamnější technologickou výstavou v Číně, účastnila jako součást společného českého pavilonu organizovaného agenturou CzechTrade a ambasádou ČR, který reprezentoval vyspělost České republiky na poli nejnovějších technologií a hi-tech produktů (celkem se účastnilo 6 českých firem). 

„Rozsah veletrhu, který je organizován místní vládou v Shenzhenu, je pro nás Evropany obtížně představitelný. Nejen že zde vystavuje téměř 4.000 vystavovatelů a veletrhu se účastní absolutní světová elita, veletrh má i obrovskou návštěvnost – 600.000 návštěvníků z 90 zemí světa. O tom jak velkého úspěchu společnost Nafigate dosáhla, svědčí i fakt, že se jednalo o jedinou „nečínskou“ technologii, která cenu získala,“ uvedl Aleš Červinka, regionální ředitel agentury CzechTrade v Číně.

Projekt biotechnologie Hydal už v Číně běží a realizuje první aktivity. Cena ale ukazuje, jak obrovský má význam právě pro Čínu. „Potenciál Číny, jak v oblasti dostupnosti suroviny, tak výroby i spotřeby je největší na světě“ doplňuje Ladislav Mareš.

Biotechnologie Hydal přináší mix tří unikátních možností:

1) Je to koncept Circular Economy /z odpadu vzniká biopolymer a bioplast, který se rozpadne na CO2 a vodu a nijak nezatíží životní prostředí/. 
2) Dále je celý systém bezodpadový - tzv. Zero Waste Management. 
3) Na výstupu jsou pak produkty s nejvyšší přidanou hodnotou.

Česká vláda a její instituce projekt Hydal podporují dlouhodobě. „Bez vládní podpory a grantů bychom měli v této fázi vývoje technologie jen malou šanci postupovat dostatečně rychle. Globální trh je neúprosný a nejsou na něm žádné „jízdní pruhy“ pro pomalé. Náklady na vývoj tohoto typu technologie jsou obvyklé ve výši 1 miliardy USD,“ uvádí Ladislav Mareš. 

„Cena, kterou společnost Nafigate v Číně obdržela, potvrzuje, že i relativně malá česká společnost se dokáže prosadit v obří čínské a celosvětové konkurenci, pokud vsadí na vývoj high-tech produktů a inovativních technologií s vysokou přidanou hodnotou. Všem, kteří se na tomto nebývalém úspěchu podíleli, děkuji za šíření dobrého jména českého průmyslu ve světě,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Svaz vinařů ČR: Účet za škody ve vinicích přesáhl dvě miliardy. Zapomeňme na daň, musíme řešit přežití a budoucnost

16:13 Svaz vinařů ČR: Účet za škody ve vinicích přesáhl dvě miliardy. Zapomeňme na daň, musíme řešit přežití a budoucnost

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohr…