Česká centra: Itálie si připomene 700. výročí narození Karla IV.

12.09.2016 13:33

Rok 2016 se nese v duchu Karla IV., od jehož narození uplynulo v květnu 700 let. Díky spolupráci Českých center a Národní galerie v Praze vznikla výstava složená ze čtrnácti panelů rozdělených do tematických kapitol nazvaná Císař na čtyřech trůnech s podtitulem Životní pouť Karla IV. ve 14 zastaveních.

Česká centra: Itálie si připomene 700. výročí narození Karla IV.
Foto: Česká centra
Popisek: Česká centra

Od září do prosince bude výstava k vidění v Itálii, a to postupně v šesti italských městech. 14. 9. 2016 začíná v Monze, odkud dále putuje do Florencie, Bologni, Parmy, Milána a Mantovy. O rozsáhlou italskou prezentaci se zasadilo České centrum Milán ve spolupráci s Velvyslanectvím České republiky v Itálii.

KAPITOLY O KARLU IV.

Jednotlivé části výstavy představují panovníka z několika úhlů pohledu: antropologické průzkumy údajné podoby, rodinná politika jeho předků, dobové dokumenty, ohlasy na vládu Karla IV. v pozdějších staletích. Nabízí se tak relativně ucelený přehled o vzestupu Lucemburků v Evropě na poli kulturním, uměleckém i politickém, a to hned v několika jazykových mutacích. Výstava se doposud představila v Bratislavě, Bruselu, Mnichově, New Yorku, Norimberku, Tangermünde, Tokiu a také v Praze. Ve středu 14. září začíná její italské turné, které vyvrcholí na konci roku. Prvním městem trasy je Monza, následuje Florencie, Bologna, Parma, Milán, Mantova a Montecarlo (v posledním z uvedených měst však bude uvedena pouze replika Svatováclavské koruny). České centrum Milán se zasadilo o jednu z nejrozsáhlejších prezentací věnovaných tématu Karel IV.

ZAČÁTEK V MONZE JE SPOJENÝ S KORUNOU

Jestliže byl Karlův pobyt v Itálii stěžejní pro jeho humanistické cítění, pro získání politických a vojenských schopností a pro rozvoj českých zemí, které se rozléhaly po téměř celé moderní Evropě, Monza a železná koruna jej učinily stěžejní pro získání císařské koruny. České centrum Milán pod vedením Radky Neumannové plánuje výstavu doplnit řadou dalších kulturních aktivit (přednášky, setkání s odborníky). Hlavní linií však zůstává výstava, která odstartuje 14. září v Museu při Dómu v Monze, kde je uložena železná koruna, jíž byl Karel IV. korunován lombardským králem, a to jako jeden z mála evropských panovníků. Při příležitosti oslav bude vydán milánským nakladatelstvím Medusa životopis Karla IV. v italském jazyce.

FRANCO GAIANI, PŘEDSEDA NADACE GAIANI:

„Mezi Museem při Dómu v Monze, Nadací Gaiani a zastoupením ČR došlo k široké spolupráci, aby se symbol křesťanské větve a západního křesťanství, Železná koruna, mohl znovu představit v rámci oslav života Karla IV. Jsem rád, že můžeme přispět k tématu spojeného s osobnostní, která je pro náš kraj důležitá.“

Výstava v Monze bude doplněna nejen podobiznou Karla IV., ale i bustami jeho čtyř manželek. Současně představí italské veřejnosti repliku Svatováclavské koruny, kterou Karel IV. nechal vyrobit pro svou korunovaci českým králem. Je to tak poprvé, co se česká královská koruna ukáže hned v několika italských regionech.

RADKA NEUMANNOVÁ, ŘEDITELKA ČESKÉHO CENTRA MILÁN

„Prostřednictvím této putovní výstavy oslavujeme Karla IV., historické osobnosti význačné důležitosti pro evropskou politiku, umění a vývoj samotné Evropy, jakou ji známe dnes. V Itálii Karel IV. zanechal významnou stopu, a to od založení vybraných italských vysokých škol v Pavii, Sieně, či Pise či styky s italskými humanisty jako byl Petrarca. Naším cílem je nyní tyto historické vazby mezi Českem a Itálií nejenom připomenout ale také dále rozvíjet.“

V průběhu letošního roku se díky spolupráci Českých center se zastupitelskými úřady počítá také s výstavami v Bernu, Curychu, Košicích, Luzernu, Mnichově, Staré Ľubovni, dále v Koreji či ve vícero městech v Belgii, Polsku a Rusku. Od února 2017 plánuje ČC Mnichov realizaci výstavy v Kostnici.

Více informací ZDE

ČESKÁ CENTRA

Česká centra jsou agenturou Ministerstva zahraničních věcí ČR pro propagaci České republiky v zahraničí. Na mezinárodním poli prosazují zejména české kulturní a kreativní průmysly a zaměřují se také na oblast vědy, výzkumu a inovací. Síť českých center působí ve 22 velkoměstech na třech kontinentech. V loňském roce uspořádala Česká centra více než 2 300 akcí (výstav, veletrhů, přednášek a prezentací) a oslovila téměř 2,5 mil. návštěvníků.

Od července 2016 je generálním ředitelem Jan Závěšický.

Podle analýzy Economic ImpacT v roce 2015 přinesla 1 Kč vložená do činnosti ČC v zahraničí dalších 2,84 Kč externích zdrojů a partnerství. Každou korunou vloženou do propagace ČC získala ČR celkově 3,84 Kč pro propagaci země.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…