Česká centra: Roztavené Slunce Jana Kalába oslňuje Madrid

26.12.2020 10:01

Prestižní španělská galerie Kreisler se navzdory komplikované hygienické situaci rozhodla otevřít pro veřejnost reprezentativní výstavu mladého českého výtvarníka Jana Kalába (1978).

Česká centra: Roztavené Slunce Jana Kalába oslňuje Madrid
Foto: Česká centra
Popisek: Česká centra

Jeho plátna geometrických tvarů a výrazných barev budou k vidění v madridské galerii, kde vystavovali i Pablo Picasso a Joan Miró, do 23. ledna 2021. Hlavním partnerem výstavy je České centrum Madrid.

Dílo předního českého výtvarníka Jana Kalába budou od prosince do ledna obdivovat návštěvníci prestižní Galerie Kreisler, která patří mezi nejstarší soukromé instituce tohoto druhu ve Španělsku. Výstavu s názvem Roztavené Slunce navíc přijede umělec osobně zahájit. Děje se tak z iniciativy Českého centra Madrid, které je hlavním partnerem pozoruhodné prezentace Kalábovy tvorby ve Španělsku. Podle Stanislava Škody, ředitele Českého centra Madrid, je Kalábova výstava velkou událostí a obrovským úspěchem mladého výtvarníka.

„Současní čeští výtvarníci se ve Španělsku a v Latinské Americe prosazují spíš jen výjimečně. To, že se prací Jana Kalába ujala takhle prestižní instituce, a navíc v době, která není pro kulturní instituce zrovna lehká, znamená otevřené dveře pro nové výtvarné umění z Čech nejen do Španělska, ale i do Latinské Ameriky,“ uvedl ředitel Českého centra Madrid Stanislav Škoda.

Slavnostního zahájení Kalábovy výstavy se zúčastnili i velvyslanec České republiky ve Španělsku pan Ivan Jančárek a bývalá ředitelka madridské pobočky aukční síně Sotheby's, vévodkyně Flavia Hohenlohe Langenburg Medina, jejíž otec Max von Hohenlohe pochází z Československa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

16:05 Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

Od letošního jara, souběžně s otevřením nového Domu přírody Českého krasu, uvádějí Koněpruské jeskyn…