Česká centra: Umění skla bude k vidění do konce měsíce

03.01.2017 13:36

Z iniciativy Českého centra Vídeň je Česká republika hostující zemí na letošním Nová výstava Českých center představí umění českých sklářů. Projekt s názvem Concerto Glassico, který vznikl ve spolupráci Českých center a Createam, má jasný cíl: oživit povědomí o českém skle a poukázat na rozmanitost oboru. Postihuje komplexní, odvětvovou prezentací českého sklářského a bižuterního průmyslu ve všech souvislostech. Přestože je výstava určena převážně pro zahraniční trhy, čeští návštěvníci nezůstanou opomenuti. Výstava bude k vidění od 6. 1. 2017 do 31. 1. 2017 v Rytířské 31. Za přípravou rozsáhlého projektu stojí dvojice organizátorů: Česká centra a Createam.

Česká centra: Umění skla bude k vidění do konce měsíce
Foto: Česká centra
Popisek: Česká centra

Prezentace v Českém centru Praha volně a v menším měřítku navazuje na úspěšnou a doposud nejrozsáhlejší výstavu skla a bižuterie v České republice, výstavu Concerto Glassico, která se v roce 2016 po dobu tří měsíců konala v Toskánském paláci v Praze. Jejím základním motivem je fotografické setkání s díly vynikajících výtvarníků, s osobnostmi českého sklářství, které svým myšlením, souborem vlastností, jednáním a výsledky své práce ovlivnily vývoj sklářského umění a přispěly k osobitosti a vysoké úrovni českého sklářství.

Fotografickou část výstavy „Skleněné rozhovory“ autora prof. Miroslava Vojtěchovského skvěle doplňují nejobdivovanější díla z výstavy Concerto Glassico 2016, kterými jsou na základě ohlasů z knihy návštěvníků díla „Zrození života“ prof. Vladimíra Kleina, „Vlna“ prof. Jaroslava Svobody a „Korunovační klenoty krále Karla IV.“, které vytvořil Jiří Pačínek, objekt „Andělé“ Denisy Holubové, „Karel IV.“ Františka Janáka a vitráž Skloartu Lubenec „Abstrakce“ a 3D objekt „Zrození“ Jitky Kantové. Vedle šesti výtvarných děl renomovaných výtvarníků starší a střední generace jsou vystaveny práce jedenácti studentů sklářské školy v Novém Boru.

Spolupráce Českých center na projektu Concerto Glassico je jedním z příkladů jak podporovat české kulturní a kreativní průmysly a pomáhat při jejich prosazování na domácím i mezinárodním trhu. Je ukázkou fungování ekonomické diplomacie v praxi.

Tradiční Concerto Glassico v Toskánském paláci v Praze se stalo za uplynulé 4 roky komplexní, odvětvovou prezentací českého sklářského a bižuterního průmyslu ve všech souvislostech. Poprvé se tento projekt představil široké české i zahraniční návštěvnické veřejnosti v roce 2014 v Toskánském paláci v Praze pod patronací Ministerstva zahraničních věcí ČR. Pro velký úspěch se z něj stalo pravidelné bienále a už v roce 2016 Concerto Glassico ukázalo, že je schopno vykročit do světa a účinně podpořit exportní příležitosti. Cílem projektu je vytvářet marketingovou platformu pro sklářské firmy, školy, výtvarníky, zvýšit povědomí o českém skle a bižuterii a zviditelnit současný potenciál, jedinečnost a kvalitu, které tato odvětví českého průmyslu představují. Zájem o Concerto Glassico projevila galerie Petronas ve Twin Towers v Kuala Lumpur. Kurátorem výstavy je prof. Miroslav Vojtěchovský, doprovodný program (workshop) zajišťuje Skloart Lubenec. Pro návštěvníky v Českém centru v Praze jsou připraveny AV interaktivní programy a pro ty, kteří si budou chtít vyzkoušet živou práci sklářů, bude připravena tvůrčí dílna, kde si mohou vytvořit pod dohledem odborníků vlastní bižuterii nebo skleněné vitrážky Skloartu z Lubence.

Výstava bude pro veřejnost otevřena od 6. 1. 2017 a potrvá do 31. 1. 2017. Otvírací doba ve všední dny je od 11.00 do 18.00. V sobotu je výstava otevřena od 11.00 do 17.00. Vstup na výstavu je volný.

ČESKÁ CENTRA

Česká centra jsou agenturou Ministerstva zahraničních věcí ČR pro propagaci České republiky v zahraničí. Na mezinárodním poli prosazují zejména české kulturní a kreativní průmysly a zaměřují se také na oblast vědy, výzkumu a inovací. Síť českých center působí ve 22 velkoměstech na třech kontinentech. V loňském roce uspořádala Česká centra více než 2 300 akcí (výstav, veletrhů, přednášek a prezentací) a oslovila téměř 2,5 mil. návštěvníků. Z toho více než 160 uskutečněných akcí patří do kategorie scénická umění. Od července 2016 je generálním ředitelem Jan Závěšický.
Podle analýzy Economic ImpacT v roce 2015 přinesla 1 Kč vložená do činnosti ČC v zahraničí dalších 2,84 Kč externích zdrojů a partnerství. Každou korunou vloženou do propagace ČC získala ČR celkově 3,84 Kč pro propagaci země.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

7:02 ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

Česká obchodní inspekce zjistila, že na tuzemském trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné…