Česká filharmonie: Semjon Byčkov uvádí Rusalku v londýnské Královské opeře

27.02.2023 19:38 | Tisková zpráva

Šéfdirigent a hudební ředitel České filharmonie Semjon Byčkov nastudoval Rusalku Antonína Dvořáka v Covent Garden, v jednom z nejslavnějších operních domů na světě.

Česká filharmonie: Semjon Byčkov uvádí Rusalku v londýnské Královské opeře
Foto: Česká filharmonie
Popisek: Česká filharmonie - logo

Režie se ujaly Natalie Abrahami a Ann Yee, které vytvořily poetickou a zároveň nově pojatou inscenaci Dvořákovy lyrické pohádky, odhalující náš nelehký vztah k přírodě a snahy lidstva ji vlastnit a zkrotit. Opera má hvězdné obsazení. V titulní roli se představí světově uznávaná sopranistka Asmik Grigorian. Jejím Princem je David Butt Philip. V dalších rolích vystupují Alexej Isajev, Emma Bell a Sarah Connolly. Rusalka v novém nastudování premiérově zazněla v úterý 21. února, do 7. března se uskuteční dalších pět repríz. Stanice BBC Radio 3 pořídí z představení zvukový záznam, který odvysílá v druhé polovině března.

Semjon Byčkov poprvé koncertně provedl Rusalku s Českou filharmonií a Pražským filharmonickým sborem na Mezinárodním festivalu Dvořákova Praha v září minulého roku.Jeho nastudování sklidilo velmi pozitivní ohlas jak mezi posluchači, tak i mezi domácími i zahraničními hudebními kritiky. John Allison z britského Opera Magazine k Byčkovovu výkonu poznamenal, že „jen málo dirigentů je schopno udržet wagnerovské a slovanské prvky tohoto díla v tak dokonalé rovnováze“. Petr Veber na Klasice Plus zase uvedl, že „koncertní provedení Rusalky bylo dobrým nápadem – a víc než dobře realizovaným... Nejoblíbenější opera ze skladatelova odkazu zazněla … nejen s ideálním pěveckým obsazením všech jedenácti rolí, ale také nádherně z hlediska symfonického zvuku. V divadle lze asi málokdy slyšet tolik detailů, nuancí a odstínů, kolik jich dokázala dát dílu Česká filharmonie se Semjonem Byčkovem.“ Vojtěch Babka a Daniel Jäger ve své recenzi pro Vltavu napsali, že „Semjon Byčkov prokázal neobyčejný cit pro tuto v mnoha ohledech symfonickou partituru. S Českou filharmonií doslova kouzlil a vytvořil tak místy dokonalou zvukovou iluzi tajemného nočního lesa nebo odlesku stříbrného měsíčního svitu na vodní hladině.“

Anketa

Je dobře, že ANO a SPD chtějí ve Sněmovně obstruovat kvůli snížení valorizace důchodů?

96%
2%
hlasovalo: 31652 lidí

Stejně jako při pražském provedení se titulní role ve Dvořákově opeře ujala litevsko-arménská sopranistka Asmik Grigorian, která je pokládána za jednu z nejlepších světových představitelek Rusalky. S ní se poprvé setkala asi před patnácti lety. Dirigenti i režiséři si Asmik Grigorian cení pro její komplexní přístup. Přesvědčit se o tom mohlo například publikum v madridském Teatro Real, kde ztvárnila titulní roli Rusalky v inscenaci situované do baletního divadla. S obdivuhodnou grácií tehdy zvládla i taneční složku své role. „Je to nádherná hudba i postava, a dokonce bych řekla, že je to jedna z mých erbovních rolí,“ vyznala se Asmik Grigorian loni před pražským provedením v rozhovoru s Borisem Klepalem. Z českého repertoáru nastudovala ještě jednu oblíbenou postavu, Jenůfu, s níž okouzlila publikum v londýnské Covent Garden předminulý rok.

Semjona Byčkova čeká v letošní sezoně, na přelomu dubna a května, ještě jedna velká operní inscenace. V Madridu nastuduje Tristana a Isoldu Richarda Wagnera. S touto operou se poprvé setkal před více než dvaceti lety v Chicagu a následně ji řídil ve Vídni a Drážďanech a s Pařížskou operou ji opakovaně uvedl jak v Paříži, tak i na turné v Japonsku. Koncertně Tristana a Isoldu řídil i na BBC Proms v Londýně v roce 2013. Na jaře 2020 měla opera v Byčkovově pojetí zaznít i v Covent Garden, kde už předtím uvedl Lohengrina a Tannhäusera, ale plány tehdy přerušila covidová pandemie.

Richardu Wagnerovi se Semjon Byčkov věnuje od konce devadesátých let minulého století, kdy ve Florencii provedl Parsifala, kterého v roce 2015 nově nastudoval i v Madridu. Parsifala pak v letech 2017 a 2018 uváděl i ve Vídni a v letech 2018 a 2019 v Bayreuthu. Lohengrina zase Byčkov po londýnském provedení řídil i ve Vídni a následně ho natočil se Symfonickým orchestrem WDR v Kolíně nad Rýnem. Vzniklý zvukový záznam označil BBC Music Magazine za Nahrávku roku 2010.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…