„Název je odvozen od zubrů a medoviny. Med pro její výrobu přitom pochází od místních včel, které z části sbírají pyl v rezervaci, kde se zubři pasou. Velmi se nám líbilo, že jde o přírodní produkt, z kvetoucích bylin a ze stromů, které rostou na pastvině zubrů. A že jde o produkt ryze lokální,“ vysvětlil autor názvu Zubrovina Karel Bendl, ředitel Správy městských lesů Benátky nad Jizerou, která v rezervaci zajišťuje chovatelský dohled. Výrobu Zubroviny objednala a financovala radnice.
„Zubrovinu pro město vyrábí předseda místního včelařského spolku Luboš Voborník. Město nechalo vyrobit dvě verze, jednu půllitrovou a druhou klasickou „placatku“ o objemu 0,2 litru. Lahve jsou ze speciální edice, které nejsou běžně dostupné,“ doplnil Karel Bendl. Podle jeho slov jde o přírodní, léčivý a zdravý nápoj, který není žádným způsobem chemicky upravován. „Zubrovina není vařená, obsahuje propolis, zachovává všechny pozitivní vlastnosti květového medu,“ upozornil Karel Bendl. Stylovou lahev s etiketou vyobrazující zubra doplňuje zátka zatavená včelím voskem.
Benáteckou Zubrovinu využívá město jako originální dárek pro různé příležitosti. „Když k nám nedávno přijeli zástupci partnerského polského města Pułtusk, a přivezli nám tamní pivo Żubr, byli jsme rádi, že jsme jim mohli na oplátku věnovat naši Zubrovinu,“ pokračoval Karel Bendl.
Zákazníci si mohou Zubrovinu zakoupit v Informačním centru na benáteckém zámku. „Jinde v prodeji není. Chceme zachovat vzácnost a originalitu tohoto produktu. Proto bude ke koupi pouze tam, případně na akcích, kde se bude město prezentovat,“ uvedl Karel Bendl.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tisková zpráva