Česká krajina: Matka prvního hříběte divokých koní bojuje o život, lidé ji krmili pečivem

09.11.2015 15:59

Velmi smutné bylo sobotní odpoledne na pastvině u divokých koní v Milovicích. Klisna Sgurr, která před šestnácti dny porodila první hříbě divokých koní v české přírodě, je v současné době v kritickém stavu a veterinární lékaři bojují o její život.

Česká krajina: Matka prvního hříběte divokých koní bojuje o život, lidé ji krmili pečivem
Foto: Česká krajina
Popisek: Divocí koně

Klisnu postihla velmi těžká kolika, nejpravděpodobnější příčinou je přikrmování pečivem, které i přes zákaz někteří návštěvníci koním neustále nosí. „Je to obrovská tragédie. Sgurr zažívala v posledních hodinách nesmírné utrpení, její stav je velmi vážný,“ uvedl ředitel ochranářské společnosti Dalibor Dostál.

„Bohužel, přestože jsou na ohradách tabulky zakazující krmení a opakovaně jsme upozorňovali na to, že pečivo může divoké koně zabít, někteří lidé se je stále pokoušeli přikrmovat. Především někteří senioři nosili k ohradě plné tašky tvrdého chleba, protože měli pocit, že koně na pastvině bez přikrmování strádají. Druhou skupinou byli lidé, kteří se snažili koně na kusy pečiva přilákat k okraji pastviny, aby si mohli udělat fotografii koní nebo selfie s koňmi na mobilní telefon“ doplnil Dalibor Dostál.   

Ošetřovatelé, vědci i fotografové monitorující stádo opakovaně odstraňovali z ohrady kusy chleba a housek, jejichž požití může být pro koně smrtelně nebezpečné.

Veterinární lékaři v těchto chvílích rozhodují, zda se klisna podrobí operaci nebo se ji pokusí léčit jiným způsobem. V obou případech bude léčba a péče o koně nesmírně nákladná a s nejistým výsledkem. Veřejnost může Sgurr podpořit v jejím zápase o přežití zasláním finančního daru na transparentní číslo účtu 2100540679/2010 nebo zasláním dárcovské zprávy DMS KRAJINA na číslo 87 777.

Kromě klisny je ohrožený i život hříběte, které je závislé na mateřském mléku. Také snaha o jeho záchranu bude nesmírně náročná, nejistá a nákladná.

Klisna a mládě mají v boji o život velmi těžké výchozí podmínky. „Sgurr se narodila na pastvinách ve Skotsku. Celý život se pohybovala se svým stádem ve volné přírodě. Už nakládání a transport byl pro ni velice vysilující a stresující. Navíc po převozu na veterinární kliniku absolvovala velmi nepříjemná vyšetření a je poprvé v uzavřeném prostoru a sama bez stáda, pouze s hříbětem,“ navázal Dalibor Dostál. Navíc oběma koním hrozí v prostředí, kde se léčí i jiná zvířata, nebezpečné infekce. 

„Je nesmírně smutné a skličující vidět na ošetřovně stát v kalužích krve koně, který ještě před několika hodinami spokojeně běhal po pastvině. Všichni držíme Sgurr i hříbátku palce, aby svůj nejtěžší boj zvládli,“ doplnil Dalibor Dostál.

Sgurr na pastvině objevila členka etologického týmu, který koně na pastvině pravidelně sleduje. Koně pak na místě ošetřil veterinární lékař z liberecké zoologické zahrady. Poté byla klisna i hříbě převezeny na specializovanou kliniku.

„Chtěl bych velice poděkovat kolegům, kteří Sgurr našli a pomáhali ji do příjezdu lékařů, Stejně tak veterinárním lékařům, kteří ji pomohli z nejhoršího přímo na místě i jejich kolegům, kteří se o klisnu i hříbě nyní starají na klinice,“ ocenil Dalibor Dostál.

Divocí koně přijeli do Milovic letos 28. ledna. V novém prostředí si velmi dobře zvykli. První hříbě se jim narodilo 22. října, Sgurr proto musela přijet březí již z Velké Británie.  

Pro větší bezpečnost divokých koní bude nyní důležité, aby se co nejdříve podařilo rozšířit pastvinu o plánovaných dalších padesát hektarů. Na větší ploše budou zvířata v menším kontaktu s neukázněnými návštěvníky.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa železnic: Potenciálně nebezpečných dřevin podél tratí ubývá

10:17 Správa železnic: Potenciálně nebezpečných dřevin podél tratí ubývá

Z blízkosti kolejí zmizelo v minulých měsících v přepočtu dalšího téměř půl milionu stromů. To je vý…