Česká krajina: Matka prvního hříběte divokých koní bojuje o život, lidé ji krmili pečivem

09.11.2015 15:59

Velmi smutné bylo sobotní odpoledne na pastvině u divokých koní v Milovicích. Klisna Sgurr, která před šestnácti dny porodila první hříbě divokých koní v české přírodě, je v současné době v kritickém stavu a veterinární lékaři bojují o její život.

Česká krajina: Matka prvního hříběte divokých koní bojuje o život, lidé ji krmili pečivem
Foto: Česká krajina
Popisek: Divocí koně

Klisnu postihla velmi těžká kolika, nejpravděpodobnější příčinou je přikrmování pečivem, které i přes zákaz někteří návštěvníci koním neustále nosí. „Je to obrovská tragédie. Sgurr zažívala v posledních hodinách nesmírné utrpení, její stav je velmi vážný,“ uvedl ředitel ochranářské společnosti Dalibor Dostál.

„Bohužel, přestože jsou na ohradách tabulky zakazující krmení a opakovaně jsme upozorňovali na to, že pečivo může divoké koně zabít, někteří lidé se je stále pokoušeli přikrmovat. Především někteří senioři nosili k ohradě plné tašky tvrdého chleba, protože měli pocit, že koně na pastvině bez přikrmování strádají. Druhou skupinou byli lidé, kteří se snažili koně na kusy pečiva přilákat k okraji pastviny, aby si mohli udělat fotografii koní nebo selfie s koňmi na mobilní telefon“ doplnil Dalibor Dostál.   

Ošetřovatelé, vědci i fotografové monitorující stádo opakovaně odstraňovali z ohrady kusy chleba a housek, jejichž požití může být pro koně smrtelně nebezpečné.

Veterinární lékaři v těchto chvílích rozhodují, zda se klisna podrobí operaci nebo se ji pokusí léčit jiným způsobem. V obou případech bude léčba a péče o koně nesmírně nákladná a s nejistým výsledkem. Veřejnost může Sgurr podpořit v jejím zápase o přežití zasláním finančního daru na transparentní číslo účtu 2100540679/2010 nebo zasláním dárcovské zprávy DMS KRAJINA na číslo 87 777.

Kromě klisny je ohrožený i život hříběte, které je závislé na mateřském mléku. Také snaha o jeho záchranu bude nesmírně náročná, nejistá a nákladná.

Klisna a mládě mají v boji o život velmi těžké výchozí podmínky. „Sgurr se narodila na pastvinách ve Skotsku. Celý život se pohybovala se svým stádem ve volné přírodě. Už nakládání a transport byl pro ni velice vysilující a stresující. Navíc po převozu na veterinární kliniku absolvovala velmi nepříjemná vyšetření a je poprvé v uzavřeném prostoru a sama bez stáda, pouze s hříbětem,“ navázal Dalibor Dostál. Navíc oběma koním hrozí v prostředí, kde se léčí i jiná zvířata, nebezpečné infekce. 

„Je nesmírně smutné a skličující vidět na ošetřovně stát v kalužích krve koně, který ještě před několika hodinami spokojeně běhal po pastvině. Všichni držíme Sgurr i hříbátku palce, aby svůj nejtěžší boj zvládli,“ doplnil Dalibor Dostál.

Sgurr na pastvině objevila členka etologického týmu, který koně na pastvině pravidelně sleduje. Koně pak na místě ošetřil veterinární lékař z liberecké zoologické zahrady. Poté byla klisna i hříbě převezeny na specializovanou kliniku.

„Chtěl bych velice poděkovat kolegům, kteří Sgurr našli a pomáhali ji do příjezdu lékařů, Stejně tak veterinárním lékařům, kteří ji pomohli z nejhoršího přímo na místě i jejich kolegům, kteří se o klisnu i hříbě nyní starají na klinice,“ ocenil Dalibor Dostál.

Divocí koně přijeli do Milovic letos 28. ledna. V novém prostředí si velmi dobře zvykli. První hříbě se jim narodilo 22. října, Sgurr proto musela přijet březí již z Velké Británie.  

Pro větší bezpečnost divokých koní bude nyní důležité, aby se co nejdříve podařilo rozšířit pastvinu o plánovaných dalších padesát hektarů. Na větší ploše budou zvířata v menším kontaktu s neukázněnými návštěvníky.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…