Česká krajina: Nouzové zásobování vodou skončilo tragicky, mládě zubra uhynulo ve vysychající tůni

11.05.2023 13:21 | Tisková zpráva

Mohla to být nešťastná událost, k jakým v přírodě občas dochází. Odrostlé mládě zubra v milovické rezervaci velkých kopytníků uvízlo v bahně vysychající tůňky a v důsledku stresu uhynulo.

Česká krajina: Nouzové zásobování vodou skončilo tragicky, mládě zubra uhynulo ve vysychající tůni
Foto: ceskakrajina.cz
Popisek: Česká krajina

Sled jednotlivých kroků s tragickým vyústěním má však na počátku jednu důležitou příčinu: rezervace již dva a půl roku marně čeká na souhlas se zřízením vrtu a napajedla pro desítky velkých kopytníků.

„Je to pro nás tragédie. Mladá, zhruba dvouletá samička zubra evropského měla v pátek odjet do nově zakládané rezervace na jihu Čech. Nejhorší samozřejmě je, že uhynula naprosto zbytečně kvůli nepochopitelné lidské lhostejnosti. Na souhlas s vytvořením napajedel, který v jiných lokalitách dostáváme na počkání nebo během několika dní, v milovické rezervaci marně čekáme již dva a půl roku. Nejde o složité stavební povolení ani vodoprávní řízení, ale skutečně jen o formální souhlas se vznikem napajedla,“ uvedl Dalibor Dostál, ředitel ochranářské společnosti Česká krajina, která rezervaci založila ve spolupráci s vědci. Tržní hodnota dospělého zubra podle něj může dosahovat částky zhruba 400 tisíc korun, ochranářská hodnota uhynulé samice je však jen těžko vyčíslitelná.

Pozemky pro novou část rezervace získala ochranářská organizace v listopadu roku 2020. Ještě v tomtéž měsíci, konkrétně 25. listopadu 2020, požádala o formální souhlas se zřízením napajedla. „Od té doby marně čekáme na vyřízení, přes četné urgence a připomínání,“ uvedl Dalibor Dostál a doplnil: „Přestože jsme celou dobu opakovaně zdůrazňovali, že bez stabilního zdroje vody jsou zvířata vystavena zbytečnému riziku, nakonec se bohužel stalo to, před čím jsme několikrát varovali. Je to naprosto zoufalá situace, kdy zodpovědný úředník nechal věc dojít až do tragického konce i přes naši několikaletou snahu podobnému vývoji zabránit. Nikdy v životě jsem se tak neponižoval, jako při opakovaných žádostech a prosbách o souhlas se vznikem napajedla, přesto to bylo naprosto zbytečné.“

zubr

K vlastnímu rozšiřování rezervace došlo na přelomu zimy a jara roku 2021. Vybudování napajedel mělo být podle původních plánů jeho součástí, ale kvůli chybějícímu souhlasu se nemohlo uskutečnit. Velcí kopytníci začali novou část rezervace spásat od června roku 2021, k napájení ale museli využívat letité, dosluhující napajedlo ve staré části. To v roce 2022 opakovaně přestalo fungovat a v rezervaci bylo potřeba dočasně instalovat provizorní napajedlo a nejnutnější opravu realizovat za provozu.

Letos v zimě se potřeba vybudování stabilních napajedel ukázala ještě akutnější. Kvůli opravě vodovodu, který zajišťuje napájení centrálního vodojemu v obci Jiřice, bylo nutné starou část rezervace s jediným funkčním napajedlem na několik týdnů uzavřít. „Naší podmínkou bylo, že do doby zahájení prací musí v nové části rezervace vzniknout napajedlo, tak, aby zvířata nezůstala bez vody. Vodohospodářská společnost přislíbila projednat na příslušném úřadě vyřízení naší žádosti. Výsledkem bylo, že souhlasu nic nebrání a během několika dní by měla být naše žádost schválena,“ popsal Dalibor Dostál vývoj událostí. Ani po několika měsících ale souhlas vydán nebyl.

Anketa

Máme být kromě západních spojenců vděční za osvobození od nacismu i Rudé armádě?

97%
1%
hlasovalo: 28050 lidí

„Nechtěli jsme ohrozit zásobování stovek obyvatel pitnou vodou tím, že bychom zablokovali opravu páteřního vodovodu. Mohlo by to působit dojmem, že se snažíme situaci zneužít a řešit náš vlastní problém s vodou pro zvířata tím, že připravíme o vodu lidi. Proto jsme se s vodohospodáři domluvili, že opravu vodovodu umožníme a najedeme na nouzové zásobování rezervace vodou z přistavené cisterny. Znovu jsme ale požádali o schválení naší žádosti o zřízení napajedel a upozornili jsme úřad, že zásobování tak rozsáhlé rezervace s tolika zvířaty tímto způsobem představuje riziko. A že nikde v Evropě zásobování takto rozlehlé rezervace podobně nefunguje,“ zmínil Dalibor Dostál.

Oproti stabilnímu napajedlu mají provizorní zdroje velkou nevýhodu. Přivážení vody a její přečerpávání vytváří v okolí napajedel na poměrně dlouhou dobu ruch, na který nejsou plachá zvířata zvyklá. Právě to se stalo mladé zubří samici osudné. „Patrně vyšla směrem k napajedlu, ale kvůli pohybu lidí v jeho okolí v souvislosti s převozem vody, změnila směr a chtěla se napít z nejbližší tůně. Ta však kvůli teplému a slunečnému počasí minulých dní vyschla, takže mládě uvázlo v bahně a v důsledku šoku zemřelo,“ popsal Dalibor Dostál. Souvislost s chybějícím napajedlem je podle něj zřejmá. „V rezervaci je zhruba deset tůní a v žádné z nich nikdy nedošlo k podobné nehodě. Pokud mají zvířata nerušený přístup k vodě v napajedle, nevyhledávají riskantnější zdroje v rozbahněných tůních v době, kdy vysychají,“ zmínil Dalibor Dostál.

K vybudování napajedel má přitom organizace vše připravené. Již přede dvěma a půl lety se uskutečnilo výběrové řízení na dodavatele, Nadace ČEZ věnovala prostředky na technické vybavení, další peníze poslala veřejnost formou sbírky, veškerý materiál je již rok složený na místě. Vzniku napajedel tak brání jen podpis úředníka a razítko.

Ochránci přírody v loňském roce extrémně pomalý postup úředníka konzultovali s dvěma desítkami odborníků, od policistů, přes ekonomy, právníky, manažery zavedených společností i startupů až po organizace zaměřené na transparentnost veřejných institucí. „S jedinou výjimkou všichni označili neúměrně dlouhé vyřizování žádostí za typický projev korupčního jednání na českých úřadech. Na základě doporučení protikorupčních organizací jsme proto od loňského roku začali více komunikovat o problémech, do kterých nás podobné postupy některých úředníků dostávají. Ani poté se však bohužel nic nezměnilo,“ konstatoval smutně Dalibor Dostál. Ocenil dlouhodobou podporu Ministerstva životního prostředí nebo Státního fondu životního prostředí, které se snaží perspektivní metodu ochrany přírody a krajiny v podobě pastvy velkých kopytníků v Česku udržet.

Podle jeho slov je pro bezpečné fungování rezervace nezbytné, aby došlo k systémové změně ve fungování českých úřadů. „Je třeba, aby měly úřady povinnost vyřizovat žádosti ve stanovené době. Problém s napajedly i s celkovým fungováním rezervace jsme řešili na mnoha institucích, od úrovně náměstků ministrů, přes ředitele odborů, regionální úřady, různé profesní a oborové organizace, jichž jsme členem. Přesto nikdo nedokázal najít recept na to, aby konkrétní úředník přestal vyřizování žádosti prodlužovat a rozhodl,“ uvedl Dalibor Dostál. Věří, že pohled na uhynulou zubří samičku české politiky vyburcuje k tomu, aby začali podobné chyby nebo korupční jednání úřadů řešit a nenechávali věci dojít do podobně tragických konců.

„Chybějící napajedla nejsou jediným problémem, se kterými se rezervace dlouhodobě potýká. Funguje na základě extrémně nastavených pravidel, která vytvářejí zbytečná rizika pro zvířata, pracovníky rezervace i návštěvníky. Snad smrt zubří samičky pomůže nastavit civilizovanější pravidla pro její fungování, podobně, jako před několika lety smrt klisny divokých koní v důsledku krmení návštěvníky pomohla k větší informovanosti ohledně rizikovosti nežádoucího přikrmování,“ uzavřel Dalibor Dostál.

Tělo zubří samičky převzal preparátor, aby po smrti alespoň sloužila studijním a vzdělávacím účelům.

Na projekt rezervace velkých kopytníků v Milovicích může veřejnost přispět prostřednictvím portálu darujme.cz/krajina (ZDE) nebo nákupem na e-shopu www.zelenadomacnost.com, kde je rezervace jedním z podporovaných projektů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…