Česká leasingová a finanční asociace: Objem financování spotřebitelů klesl v Evropě v prvním pololetí meziročně o 18,4 % na 184,8 mld. eur

26.11.2020 15:13

Společnosti nabízející financování spotřebitelů, které zastřešuje evropská federace Eurofinas, poskytly v první polovině letošního roku zákazníkům 184,8 miliardy eur, což představuje pokles o 18,4 % ve srovnání se stejným obdobím roku 2019.

Česká leasingová a finanční asociace: Objem financování spotřebitelů klesl v Evropě v prvním pololetí meziročně o 18,4 % na 184,8 mld. eur
Foto: red
Popisek: Česká leasingová a finanční asociace

Vyplývá to z údajů Eurofinas za třináct členských zemí včetně České republiky, kterou ve federaci zastupuje Česká leasingová a finanční asociace (ČLFA).

Meziroční pokles byl patrný ve všech kategoriích financování osobní spotřeby. Objem nových neúčelových půjček se zmenšil o 23,2 %, objem financování v místě prodeje, vyjma financování aut, o 11,8 %.

Na financování osobních automobilů určených domácnostem připadlo v první polovině letošního roku 32,43 miliardy eur, meziročně o 26,3 % méně. Objem financování nových privátních vozidel se propadl o 32,4 % a objem financování ojetých vozů o 22,2 %. 

Statistiky ukazují zhoršení na všech národních trzích členů Eurofinas s výjimkou Turecka. Polovina zemí, mezi nimi Itálie, Velká Británie, Francie nebo Španělsko, vykázala meziroční snížení celkových obchodů o více než 20 %, u druhé poloviny se pokles pohyboval mezi 11 % a 17 %. Do této skupiny patří i Česká republika, v níž podle ČLFA došlo v letošním prvním pololetí k meziročnímu snížení objemu nebankovního financování spotřebitelů o 16,2 %. Jediným významným trhem s příznivějším vývojem bylo Německo, kde zaznamenali pokles o 7,3 %.

Eurofinas avizuje, že ve třetím čtvrtletí došlo v Evropě ke zlepšení vývoje ve financování spotřeby domácností, a to i díky politickým opatřením na podporu kupní síly domácností. Zároveň je však třeba počítat s opětovným poklesem v důsledku zhoršení epidemické situace a následného zavedení ochranných opatření. Přestože se v příštím roce předpokládá zvyšování soukromé spotřeby, poskytovatelé spotřebitelských úvěrů budou pravděpodobně nadále čelit nepříznivým podmínkám pro růst obchodů, upozorňuje Eurofinas.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…