Česká mincovna: Tesla na nové minci z České mincovny

31.01.2023 17:56 | Tisková zpráva

Česká mincovna, která letos slaví 30 let od svého vzniku, vydala v rámci edice Válka proudů stříbrnou minci s vyobrazením srbského fyzika a vynálezce Nikoly Tesly. V nákladu 1 500 kusů ražená mince váží 31,1 g a měří 37 mm. Jejím autorem je Asamat Baltaev, který medailérství vystudoval v Jablonci nad Nisou.

Česká mincovna: Tesla na nové minci z České mincovny
Foto: ceskamincovna.cz
Popisek: Česká mincovna - logo

První stříbrná mince ze čtyřdílné minisérie věnované životu a dílu geniálního vynálezce Nikoly Tesly připomíná technologický spor a obchodní konflikt, který vstoupil do dějin pod názvem Válka proudů (War of the Currents). Tesla jako objevitel principu střídavého proudu předpokládal, že americký vynálezce Thomas Alva Edison jeho objev ocení a podpoří. 

Anketa

Chcete, aby Babiš vedl ANO do parlamentních voleb jako lídr a kandidát na premiéra?

91%
5%
hlasovalo: 22948 lidí
Ten však udělal pravý opak – Edisonovy elektrárny, rozvodné sítě a motory totiž využívaly proud stejnosměrný. A tak na přelomu osmdesátých a devadesátých let 19. století vznikl kvůli obchodním zájmům mezi oběma geniálními mozky zbytečný spor, ve kterém Edisonova společnost mimo jiné tvrdila, že systémy střídavého proudu jsou nebezpečné a celkově horší než Edisonem patentovaný systém stejnosměrného proudu.

Na reverzní straně mince je portrét Nikoly Tesly, který shlíží na svého rivala Thomase Alvu Edisona. Oba vynálezce od sebe oddělují elektrické výboje. Česká mincovna touto mincí připomíná spor obou géniů, který dostal jméno Válka proudů,“ říká obchodní ředitel České mincovny Aleš Brix a dodává: „Mince má velký sběratelský potenciál. U medailí a mincí s obdobnou tematikou zaznamenáváme v posledních letech i 20% meziroční nárůst zájmu ze strany veřejnosti. K samotné ceně kovu je přidanou hodnotou nejen sbírkový potenciál, ale také aktuální trend ochrany investovaných peněz před inflací.“

Geniálnímu fyzikovi N. Teslovi, který studoval na Karlově univerzitě v Praze, budou v rámci této minisérie věnovány ještě tři další mince. Emise první z nich ze stříbra ryzosti 999 / 1 000 a v provedení proof aktuálně vstupuje na trh za cenu 2 090 Kč. 

Medailér Asamat Baltaev, DiS. se do ČR vydal studovat na popud svého otce, který pracoval v Rusku jako rytec. V patnácti letech nastoupil na obor rytectví na SUPŠ a VOŠ v Turnově, po maturitě pokračoval na VOŠ v Jablonci nad Nisou v oboru medailérství. Tam už od druhého ročníku přijímal zakázky a zúčastňoval se soutěží. Jeho první realizací pro ČM byla medaile s motivem hradu Kost ze série medailí Hrady.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…