Česká národní banka: Bilance běžného účtu skončila ve druhém čtvrtletí schodkem

13.09.2016 14:01

Vývoj platební bilance - 2. čtvrtletí 2016:

Česká národní banka: Bilance běžného účtu skončila ve druhém čtvrtletí schodkem
Foto: Česká národní banka
Popisek: Česká národní banka, logo.

Spolu s výsledky platební bilance za druhé čtvrtletí 2016 jsou zveřejněny aktualizované údaje za první čtvrtletí 2016. V revidovaných údajích jsou promítnuty především aktualizované údaje ČSÚ o vývozu a dovozu zboží a služeb a na finančním účtu údaje ČNB z výkazů od finančních i nefinančních subjektů.

V současné době ČNB dokončuje zpracování doplněné časové řady údajů statistiky platební bilance a investiční pozice státu vůči zahraničí za období 2004–2007 o nově dostupná data podle metodiky šesté edice manuálu platební bilance Mezinárodního měnového fondu. Při zveřejnění údajů externích statistik za třetí čtvrtletí 2016 v prosinci 2016 bude publikována aktualizovaná časová řada údajů za období 2004–2007.

***

Bilance běžného účtu platební bilance skončila ve druhém čtvrtletí 2016 schodkem 0,1 mld. Kč. Na finančním účtu se uskutečnil příliv finančních prostředků ze zahraničí (čisté výpůjčky ze zahraničí) ve výši 9,3 mld. Kč, vzhledem k rychlejšímu růstu pasiv před navyšováním aktiv. Rezervní aktiva vzrostla o 70 mld. Kč (bez vlivu kurzových rozdílů) v důsledku vlastních transakcí (devizové intervence) a transakcí pro klienty ČNB. Přebytek běžného účtu platební bilance na roční bázi k HDP se zvýšil na 1,9 % vlivem aktivní bilance zboží a služeb (7,2 % HDP).

Běžný účet platební bilance

Poměr běžného účtu a bilance výkonů k HDP
(v mld. Kč, pravá osa v %)

Poměr běžného účtu a bilance výkonů k HDP

Bilance zboží a služeb (bilance výkonů) byla ve druhém čtvrtletí aktivní ve výši 109,1 mld. Kč. Meziroční nárůst o 33 mld. Kč byl důsledkem zlepšení salda obchodní bilance o 29,6 mld. Kč a zvýšení aktiva bilance služeb o 3,4 mld. Kč. V bilanci služeb se především zvýšily příjmy ze silniční přepravy nákladů a z ostatních služeb (služby výpočetní techniky). Čisté příjmy z cestovního ruchu se meziročně snížily vlivem navýšení výdajů. Meziroční zlepšení salda obchodní bilance bylo ovlivněno zejména růstem vývozu o 2,5 %.

Schodek bilance prvotních důchodů je v meziročním srovnání nižší o 5,9 mld. Kč. Tento vývoj souvisel zejména s vyššími příjmy prostředků z rozpočtu Evropské unie. Výsledné pasivní saldo představuje 96,8 mld. Kč.

V bilanci druhotných důchodů se meziročně prohloubil schodek o 9,4 mld. Kč na 12,4 mld. Kč. Poklesly zejména čisté příjmy z rozpočtu Evropské unie vykazovaných v položce druhotných důchodů.

Kapitálový účet

Kapitálový účet skončil ve druhém čtvrtletí s přebytkem 21,6 mld. Kč. Meziroční pokles aktiva o 31 mld. Kč souvisel se snížením čistých příjmů z rozpočtu EU zahrnutých na kapitálovém účtu. 

Finanční účet platební bilance

Na finančním účtu platební bilance (vč. změny rezervních aktiv ČNB) došlo k čistému přílivu finančních zdrojů (čisté výpůjčky ze zahraničí) ve výši 9,3 mld. Kč vlivem rychlejšího navýšení zahraničních pasiv před nárůstem zahraničních aktiv.

Poměr finančního účtu k HDP
(v mld. Kč, pravá osa v %)

Poměr finančního účtu k HDP

V položce přímých investic se uskutečnil příliv finančních zdrojů ve výši 68,3 mld. Kč v důsledku splácení aktiv a navyšování pasiv, což souviselo s vývojem úvěrových vztahů ve skupině přímé investice a reinvestováním zisků zahraničními vlastníky v tuzemských firmách.

V položce portfoliových investic se uskutečnil čistý příliv prostředků ze zahraničí(čisté výpůjčky ze zahraničí) ve výši 51,5 mld. Kč. Saldo přílivu portfoliových investic bylo ovlivněno nákupy vládních korunových dluhopisů nerezidenty a růstem pasiv bank ve formě krátkodobých dluhopisů. Navýšení pasiv u portfoliových investic činilo 57,6 mld. Kč. Investice tuzemských investorů do zahraničních cenných papírů vedly k nárůstu aktiv o 6,1 mld. Kč.   

V transakcích spojených s vypořádáním obchodů s deriváty byl vykázán odliv finančních prostředků do zahraničí ve výši 0,4 mld. Kč.

V položce ostatních investic se uskutečnil čistý odliv finančních zdrojů do zahraničí (čisté půjčky do zahraničí) ve výši 40,1 mld. Kč.

U podnikového sektoru nastal čistý odliv finančních prostředků do zahraničí ve výši 63,8 mld. Kč vlivem růstu aktiv vůči zahraničí.  

V bankovním sektoru došlo ke změně krátkodobé pozice bank (zvýšení krátkodobých pasiv). Čistý příliv zdrojů ze zahraničí vč. ČNB (bez rezervních aktiv) činí 24,3 mld. Kč. 

Ve vládním sektoru byly splátky úvěrů vůči zahraničí ve výši 0,6 mld. Kč.  

Saldo vlastních transakcí ČNB (devizové intervence) a transakcí pro klienty ČNB vedlo (po vyloučení kurzových vlivů) ke zvýšení rezervních aktiv o 70 mld. Kč.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…