Česká národní banka: ERB bank nesmí poskytovat úvěry a přijímat vklady

09.03.2016 11:19

Česká národní banka zakázala předběžným opatřením ERB bank, a.s. poskytovat úvěry a přijímat vklady od veřejnosti. ERB bank dále může pořizovat pouze aktiva s nulovým rizikem s výjimkou aktiv nutných k zajištění běžného provozu a s výjimkou ukládání vkladů v bankách, které mají licenci udělenou dle zákona o bankách nebo v bankách se sídlem v členských státech Evropské unie.

Česká národní banka: ERB bank nesmí poskytovat úvěry a přijímat vklady
Foto: wikipedia
Popisek: Česká národní banka.

„ČNB jako výkonný orgán dohledu nad finančním trhem po důkladném posouzení vyhodnotila situaci v ERB bank a rozhodla se vydat předběžné opatření a upravit prozatím pravidla pro fungování banky tak, aby v průběhu správního řízení nedocházelo k nevratným ztrátám v případě zhoršení její finanční situace,“ uvedl mluvčí ČNB Tomáš Zimmermann.

Do pravomocného ukončení správního řízení s ERB bank není ČNB oprávněna sdělovat jakékoli další informace.


Doplňující informace

ČNB předběžným opatřením ze dne 8. března 2016 uložila ERB bank, a.s., aby se zdržela poskytování úvěrů, přijímání vkladů od veřejnosti a rovněž se zdržela jednání vedoucího k pořizování (nákupu) aktiv s přiřazenou rizikovou váhou větší než 0 % podle článků 114-134 Nařízení s výjimkou aktiv nutných k zajištění běžného provozu a s výjimkou ukládání vkladů v bankách, kterým byla k jejich činnosti udělena licence podle ustanovení § 1 odst. 1 zákona o bankách nebo bankách se sídlem v členských státech Evropské unie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

19:02 Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

Už jen přibližně dva týdny – do 2. května – mají podnikatelé čas na elektronické podání daňového při…