Česká národní banka: Santini na stříbrné minci ČNB

12.12.2023 10:02 | Tisková zpráva

Česká národní banka připomíná 300 let od úmrtí architekta Jana Blažeje Santiniho-Aichela. Vybrané stavby, které tento významný český architekt navrhl, jsou motivem pamětní stříbrné mince v nominální hodnotě 200 Kč. V prodeji bude od středy 6. prosince 2023.

Česká národní banka: Santini na stříbrné minci ČNB
Foto: Česká národní banka
Popisek: Česká národní banka, logo.

Autorem její podoby je akademický sochař Vladimír Oppl, který na minci ztvárnil vybrané Santiniho stavby. Na lícní straně je průčelí kostela Nanebevzetí Panny Marie, svatého Wolfganga a svatého Benedikta v Kladrubech, na rubové straně je kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře.

Centrální banka vydává celkem 30 tisíc kusů pamětních mincí ve dvojím provedení. V běžné kvalitě je 11 100 kusů, dalších 18 900 kusů má špičkovou kvalitu vyznačující se vysoce leštěným mincovním polem a matovaným reliéfem. Mají průměr 31 milimetrů a hmotnost 13 gramů. Vyrobila je Česká mincovna ze slitiny obsahující 925 dílů stříbra a 75 dílů mědi.

Nominální hodnota mince 200 Kč není totožná s prodejní cenou. Ta je vyšší a zohledňuje mimo jiné aktuální cenu stříbra, náklady spojené s výrobou a DPH. Minci lze zakoupit u vybraných smluvních partnerů. ČNB přímý prodej veřejnosti nezajišťuje.

Mince věnovaná Santinimu je poslední, kterou ČNB v roce 2023 vydává. První emisí roku 2024 bude pamětní stříbrná mince k výročí 150 let od narození Josefa Suka. Přehled dalších plánovaných i dříve vydaných emisí je k dispozici v emisním plánu na období 2021–2025 na webu ČNB.

Jan Blažej Santini-Aichel

Jan Blažej Santini-Aichel se narodil 3. února 1677 v Praze. Na českém území je autorem řady staveb, které vznikly ve stylu tzv. gotizujícího baroka. Díky originálnímu přístupu k navrhování staveb, které vynikaly  geometrickou a světelnou nápaditostí, je považován za jednoho z nejvýznamnějších architektů české historie. Zemřel v Praze 7. prosince 1723.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Skupina České dráhy loni hospodařila s rekordním ziskem téměř čtyři miliardy

11:27 Skupina České dráhy loni hospodařila s rekordním ziskem téměř čtyři miliardy

Konsolidovaný hospodářský výsledek Skupiny ČD před zdaněním dle Mezinárodních standardů účetního výk…