Česká národní banka: Stříbrná mince připomene 100 let od založení spolku Hollar

03.10.2017 20:37

Česká národní banka vydává pamětní stříbrnou minci u příležitosti 100 let od založení spolku Hollar. Sdružení českých umělců grafiků Hollar patří k nejstarším a nejvýznamnějším českým uměleckým sdružením. Mince v nominální hodnotě 200 korun bude v prodeji od 4. října 2017.

Česká národní banka: Stříbrná mince připomene 100 let od založení spolku Hollar
Foto: wikipedia
Popisek: Česká národní banka.

Do oběhu se dostane 5 300 mincí v běžném a 9 700 mincí ve špičkovém (proof) provedení, které se liší povrchovou úpravou a provedením hrany. Autorem mince je medailér Martin Dašek.

Na lícní straně dvousetkoruny je ztvárněna část tiskařského lisu. Mezi jeho dvěma válci se ve třech řádcích nachází název státu a označení nominální hodnoty mince. Nad lisem je na listu papíru vyobrazen český lev. Na rubové straně dvousetkoruny v horní části mince lze najít logo sdružení, pod kterým je zobrazen válec tiskařského lisu. Ve spodní polovině mince je umístěn název sdružení „Sdružení českých umělců grafiků Hollar“ a letopočty 1917–2017. Při spodním okraji dvousetkoruny jsou umístěny iniciály autora mince.

Sdružení českých umělců grafiků Hollar bylo založeno ještě před vznikem samostatného československého státu v roce 1917. Sdružení, které nese název po barokním rytci Václavu Hollarovi, se podílelo na tvorbě a rozvoji moderního českého umění formou volné umělecké grafiky. Členy sdružení, za jehož vznik se zasadil grafik F. F. Šimon, byla většina významných českých výtvarníků včetně Františka Kupky, Jana Zrzavého nebo Josefa Lady. Začátkem 70. let činnost spolku zastavil tehdejší normalizační režim. Svou činnost sdružení obnovilo až v roce 1990. V současné době sdružuje 152 známých grafiků, teoretiků umění a tiskařů.

PSM ke 100. výročí založení Sdružení českých umělců grafiků Hollar – líc   PSM ke 100. výročí založení Sdružení českých umělců grafiků Hollar – rub

Mince připomínající 100. výročí založení Sdružení českých umělců grafiků Hollar je v pořadí sedmou z cyklu pamětních stříbrných dvousetkorun, které jsou součástí emisního plánu ČNB na léta 2016–2020.V listopadu tohoto roku budenásledovat stříbrná mince, jež bude vydána u příležitosti 650. výročí vysvěcení kaple sv. Václava v katedrále sv. Víta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…