Česká národní banka mění kapitálovou rezervu omezující rizika spojená se systémovou významností institucí

07.10.2021 17:56 | Tisková zpráva

ČNB bude nově omezovat rizika spojená se systémovou významností finančních institucí stanovením kapitálové rezervy pro jiné systémově významné instituce (dále „rezerva J-SVI“) namísto dosud uplatňované kapitálové rezervy ke krytí systémového rizika (dále „rezerva KSR“).

Česká národní banka mění kapitálovou rezervu omezující rizika spojená se systémovou významností institucí
Foto: Česká národní banka
Popisek: Česká národní banka, logo.

ČNB stanovuje rezervu J-SVI pěti institucím v rozsahu 0,5 – 2,5 % jejich celkové rizikové expozice. Tato změna vychází z transpozice směrnice CRD V do českého právního řádu. 

Anketa

Je Světlana Witowská dobrá moderátorka?

7%
93%
hlasovalo: 16348 lidí

ČNB každoročně aktualizuje seznam J-SVI na základě skóre systémové významnosti domácích institucí. Související rizika dosud kryla, podobně jako několik dalších národních evropských makroobezřetnostních orgánů, prostřednictvím rezervy KSR. Směrnice CRD V tento postup dále neumožňuje, a pro tyto účely je dále možné využívat výhradně rezervu J-SVI. 

ČNB stanovuje sazbu rezervy J-SVI podle výše skóre systémové významnosti instituce. Následně sazbu porovná s legislativně stanoveným limitem v případě, že je instituce vlastněna zahraniční společností označenou jako domácí nebo globální systémově významná instituce, a stanoví ji tak, aby s ním byla v souladu. Dohledové posouzení pak slouží k případnému zohlednění specifik konkrétní instituce ve výši sazby.

ČNB na základě přezkumu provedeného na datech k prvnímu čtvrtletí roku 2021 stanovila tyto sazby rezervy J-SVI platné od 1. října 2021: ČSOB ve výši 2,5 %, České spořitelně a Komerční bance ve výši 2 %, Unicredit Bank ve výši 1,5 % a Raiffeisenbank ve výši 0,5 %. U všech institucí je sazba rezervy J-SVI nižší oproti dříve uplatňované rezervě KSR. Instituce jsou povinny udržovat rezervu J-SVI tvořenou kmenovým kapitálem na individuálním i konsolidovaném základě v příslušné procentní výši z celkového objemu rizikové expozice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

19:02 Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

Už jen přibližně dva týdny – do 2. května – mají podnikatelé čas na elektronické podání daňového při…