Česká národní banka zveřejnila vývoj platební bilance za květen

16.07.2016 19:33

Česká národní banka vypsala cenu za předložení uměleckého návrhu Aktivum běžného účtu platební bilance dosáhlo v květnu 0,8 mld. Kč vlivem aktiva bilance zboží a služeb. V bilanci prvotních důchodu na straně pasiv tvoří dividendy z přímých investic částku 16,9 mld. Kč. Bilance zboží a služeb byla aktivní v objemu 30,1 mld. Kč.

Česká národní banka zveřejnila vývoj platební bilance za květen
Foto: wikipedia
Popisek: Česká národní banka.

V prvotních a druhotných důchodech je zahrnuto pasivní saldo převodů z ČR do rozpočtu EU ve výši 0,5 mld. Kč. Na kapitálovém účtu činí příjmy z rozpočtu EU v objemu 20,5 mld. Kč. Aktivní saldo běžného účtu v ročním úhrnu se v posledních měsících zvyšuje.

Běžný účet
(v mld. Kč)

Platební bilance – měsíční – graf 1 – Běžný účet

Odliv kapitálu na finančním účtu (čisté půjčky do zahraničí) činil 11,4 mld. Kč vzhledem k rychlejšímu růstu aktiv proti zvyšování pasiv vůči zahraničí. Saldo přílivu přímých zahraničních investic bylo 11,8 mld. Kč. Saldo reinvestovaného zisku činilo 6,8 mld. Kč. Saldo přímých investic v ročním úhrnu přibližně od poloviny roku 2015 vykazuje odliv kapitálu. Saldo odlivu portfoliových investic ve výši 26,1 mld. Kč (čisté půjčky do zahraničí) bylo ovlivněno na straně pasiv především poklesem závazků bank ve formě krátkodobých dluhopisů (při současném zvýšení krátkodobých vkladů bank přijatých ze zahraničí) a  došlo ke snížení investic nerezidentů do tuzemských vládních dluhopisů. Saldo portfoliových investic v ročním úhrnu vykazuje v posledních měsících nárůst přílivu kapitálu, který se v květnu zastavil.

Vývoj přímých a portfoliových investic 
(v mld. Kč)

Platební bilance – měsíční – graf 2 – Vývoj  přímých a portfoliových investic

Saldo ostatních investic vykázalo příliv kapitálu (čisté výpůjčky ze zahraničí) v objemu 45,8 mld. Kč. Příliv ostatního kapitálu byl ovlivněn především změnou krátkodobé pozice bankovního sektoru vůči zahraničí. Saldo vlastních transakcí ČNB (devizové intervence) a transakcí pro klienty ČNB vedlo (po vyloučení kurzových rozdílů) ke zvýšení devizových rezerv o 44,2 mld. Kč.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…