Česká obchodní inspekce: I v době první vlny epidemie kontrolovala bezpečnost hraček

07.11.2020 9:45

Česká obchodní inspekce zkontrolovala ve 2. čtvrtletí tohoto roku 307 modelů hraček pro děti do 14 let.

Česká obchodní inspekce: I v době první vlny epidemie kontrolovala bezpečnost hraček
Foto: coi.cz
Popisek: Česká obchodní inspekce - logo

Nedostatky zjistila u 129 modelů. Nejčastěji se jednalo o chybějící informace potřebné pro identifikaci výrobce nebo dovozce hračky, dále o nedostatky v informacích pro spotřebitele, kdy například chyběla upozornění, instrukce či varování v českém jazyce. Jako nebezpečné vyhodnotila Česká obchodní inspekce v tomto období 4 modely hraček.

Česká obchodní inspekce v průběhu 2. čtvrtletí 2020 prováděla kontroly zaměřené na hračky pro děti do 14 let. Konkrétně se jednalo o dodržování požadavků zákona č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky, které jsou konkretizovány v nařízení vlády č. 86/2011 Sb., o technických požadavcích na hračky.

Celkem uskutečnila 153 kontrol u 150 distributorů, 2 výrobců a 1 dovozce do EU. V průběhu kontrolní akce inspektoři ČOI prověřili 307 modelů hraček a u 129 modelů byly zjištěny nedostatky.

Při kontrolách průvodní dokumentace a informací pro spotřebitele inspektoři zjišťovali původ hraček, to znamená, zda jsou dostupné informace o výrobci či dovozci a zda jsou výrobky vybaveny dalšími povinnými informacemi. V případě, že tyto informace obsahovaly nějaká omezení, např. piktogram nevhodné pro děti do tří let, inspektoři kontrolovali, zda byly spotřebiteli sděleny důvody pro toto omezení. Při těchto kontrolách bylo zjištěno výrazné množství nedostatků, kdy u některých hraček došlo ke kumulaci několika administrativních závad:

  • v 81 případech byly zjištěny nedostatky při identifikaci výrobce hračky

  • v 54 případech se jednalo o nedostatky v identifikaci dovozce

  • v 53 případech se jednalo o nedostatky v průvodní dokumentaci (chybějící upozornění, instrukce či varování v českém jazyce) 

  • ve 43 případech se jednalo o nedostatky v průvodní dokumentaci (zcela chybějící upozornění, instrukce či varování)

  • v 16 případech se jednalo o nedostatky v povinném označení hračky typem, sériovým číslem či modelem

V průběhu 2. čtvrtletí 2020 byly vyhodnoceny jako nebezpečné z důvodu mechanických či chemických nedostatků 4 modely hraček. Informace o výskytu těchto hraček na trhu byly podle směrnice EP a Rady 2001/95/ES zveřejněny v systému RAPEX a varování pro spotřebitele bylo rovněž uveřejněno na webových stránkách ČOI www.coi.cz .

Sliz Jun Tao

https://www.coi.cz/sliz-obsahoval-nadlimitni-mnozstvi-boru/

Pryžové strašidýlko se šňůrou

https://www.coi.cz/pryzova-hracka-se-snurkou-je-nebezpecna/

Kočárek golfky

0881M

https://www.coi.cz/coi-zakazala-hracku-doll-carrier/

Panenka ROSE

https://www.coi.cz/nebezpecna-panenka-pro-deti-do-3-let/

Uložená opatření

Za porušení zákona č. 22/1997 Sb. uložila Česká obchodní inspekce ve 2. čtvrtletí tohoto roku 40 pokut ve výši 408 000 Kč a zakázala další prodeje 17 modelů hraček.

Česká obchodní inspekce na základě vládních nařízení k probíhající epidemii nemoci Covid 19 a následného uzavření většiny prodejních jednotek v průběhu 2. čtvrtletí 2020 redukovala počty kontrol tohoto sortimentu výrobků. Výsledky kontrolní akce však ukazují, že je i nadále nutné v kontrolách hraček pokračovat a zamezit tak šíření nevyhovujících výrobků až ke konečným uživatelům, tedy dětem. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…