Česká obchodní inspekce: Nebezpečná hračka „Plysaky“

11.02.2020 10:02

Česká obchodní inspekce zjistila, že na tuzemském trhu byla v nabídce pro spotřebitele hračka – plyšová ryba, která může znamenat pro nejmenší děti bezpečnostní riziko.

Česká obchodní inspekce: Nebezpečná hračka „Plysaky“
Foto: coi.cz
Popisek: Česká obchodní inspekce - logo

Česká obchodní inspekce zaznamenala na trhu v nabídce a prodeji nebezpečný výrobek určený dětem. Jedná se o hračku - plyšovou rybu, která se prodává pod názvem „Plysaky“. Hračka je vyrobena z hladkého plyše, tělo je ve žluté barvě, ploutve jsou v modré barvě, oči jsou vyšité. Na těle ryby jsou nažehleny 4 pruhy z umělohmotného nažehlovacího materiálu v modré barvě. Do hřbetu ryby je všitý bílý provázek, na kterém je umístěna plastová přísavka.

ČOI zjistila, že výrobek není v souladu s příslušnými legislativními požadavky - dle NV č. 86/2011 Sb., o bezpečnosti hraček, které jsou konkretizovány v normě ČSN EN 71-1+A1 Bezpečnost hraček – Mechanické a fyzikální vlastnosti. Při zkoušce tahem se z hračky uvolnila malá část - přísavka navlečená na provázku, který byl všitý do hřbetu ryby. V průběhu používání hračky malé dítě může přísavku utrhnout, vyvléknout jí z nezajištěného provázku a vložit ji do úst. Tuto součást hračky by mohlo následně spolknut či vdechnut.

Česká obchodní inspekce uložila prodejci ochranné opatření, kterým je zákaz distribuce a stažení výrobku z trhu nebo z oběhu. Hračka byla nahlášena kontaktnímu bodu na Ministerstvu průmyslu a obchodu a zveřejněna v systému RAPEX (Rychlý výstražný systém pro nebezpečné nepotravinářské výrobky).

hračka

Informace o výrobku:
Název výrobku: Plysaky (uvedeno na etiketě)
Značka: -
Typ / číslo modelu: SPC 181644 H40A
EAN: 9777661816448
Identifikační údaje dovozce: Sapacom s.r.o., Kaprova 42/14, Praha
Identifikační údaje výrobce: -
Země původu: -

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…