Česká obchodní inspekce: Pozor při nákupu stavební izolace

06.03.2019 16:05

Česká obchodní inspekce Olomouckého a Moravskoslezského kraje kontrolovala prodej stavebních výrobků. Konkrétně se jednalo o tepelně izolační trubice, které se běžně používají při tepelné izolaci budov. Celkem zkontrolovala 4 typy a u všech zjistila nedostatky.

Česká obchodní inspekce: Pozor při nákupu stavební izolace
Foto: Česká televize
Popisek: ČOI

„Tyto produkty jsou zejména důležité pro správnou tepelnou izolaci potrubních rozvodů. Proto je i žádoucí, aby již při výběru a zakoupení výrobku byl spotřebitel řádně informován o jeho vlastnostech, možnostech a podmínek použití. Absence předepsaných dokumentů a informací může vést k nesprávnému použití tepelně izolačních trubicí. Tím by nebyl  splněn požadavek, aby stavby jako celek i jejich jednotlivé části vyhovovaly zamýšlenému použití, včetně bezpečnosti a ochrany zdraví osob,“ říká ke kontrole ředitel  inspektorátu ČOI v Ostravě Boris Stabryn. 

Česká obchodní inspekce Olomouckého a Moravskoslezského kraje uskutečnila kontroly tepelně izolačních materiálů - tepelně izolačních trubic z minerální vlny a tepelněizolačních trubic z pružné polyethylenové pěny, které může spotřebitel zakoupit v prodejnách stavebních materiálů nebo v e-shopu. Cílem kontroly bylo ověřit, zda hospodářské subjekty při uvedení a dodání výrobků na trh plní povinnosti, které jim ukládají evropské předpisy, zda jsou opatřeny stanoveným označením, zda jsou k výrobku připojeny a poskytnuty stanovené dokumenty a požadované pokyny a informace.

ČOI zkontrolovala celkem čtyři typy výrobků, kdy tři typy výrobků byly inspektory zakoupeny přímo v provozovnách u výrobce. Jeden typ byl zakoupen u distributora a následně bylo provedeno došetření u výrobce. Nedostatky byly zjištěny u všech kontrolovaných typů výrobků. Hospodářské subjekty nezajistily, aby při uvedení a dodání stavebního výrobku na trh bylo poskytováno prohlášení o vlastnostech a k výrobkům bylo připojeno označení CE, které potvrzuje shodu. Kontrolované výrobky nebyly označeny identifikačními údaji a údaji o výrobci. Dále nebyly uvedeny požadavky na specifické značení a označování podle požadavků příslušných harmonizovaných technických specifikací. Na výrobku nebo na štítku nebyly uvedeny deklarované vlastnosti výrobku a jejich úrovně, a to zejména rozsah provozních teplot, třída reakce na oheň, součinitel tepelné vodivosti, uvolňování korozivních látek a nasákavost.

„ČOI doporučuje spotřebitelům, aby si při zakoupení stavebního výrobku vyžádali kopii prohlášení o vlastnostech v tištěné podobě a dále si ověřili, zda je k výrobku připojené označení CE, zda je výrobek řádně označen údaji umožňující jeho identifikaci, zda je uveden výrobce a zda jsou k výrobku poskytovány informace o vlastnostech a způsobu použití,“ doporučuje ředitel regionálního inspektorátu  ČOI Boris Stabryn. 

Česká obchodní inspekce hospodářským subjektům nařídila, aby odstranily zjištěný nesoulad. V rámci kontrolní akce bylo formou příkazu na místě uloženo 5 pokut ve výši 37 000 Kč, kontrolované subjekty nesplnily požadavky evropského předpisu pro stavební výrobky a tím se dopustily přestupků ve smyslu zákona č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Prohřešky na dálnicích

19:02 Celní správa: Prohřešky na dálnicích

V uplynulých dvou týdnech lidé využili téměř letního počasí a státních svátků k cestování. Příslušní…