Česká obchodní inspekce: Téměř u poloviny kontrolovaných hraček zjistili inspektoři nedostatky

24.10.2021 7:34 | Tisková zpráva

Česká obchodní inspekce kontrolovala ve 2. čtvrtletí 2021 dodržování technických i administrativních požadavků, které jsou podle příslušného zákona platné pro výrobu, distribuci a prodej hraček.

Česká obchodní inspekce: Téměř u poloviny kontrolovaných hraček zjistili inspektoři nedostatky
Foto: coi.cz
Popisek: Česká obchodní inspekce - logo

ČOI zkontrolovala celkem 597 modelů hraček a u 283 modelů zjistila nedostatky. V průběhu kontrol byly také provedeny analýzy nebezpečnosti výrobků a celkem 3 modely hraček prokázaly vážné riziko poškození zdraví malých dětí. 

Anketa

Chcete Pekarovou Adamovou za předsedkyni Poslanecké sněmovny?

4%
93%
hlasovalo: 47019 lidí

Česká obchodní inspekce uskutečnila ve 2. čtvrtletí 2021 kontroly zaměřené na dodržování požadavků zákona č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky, které jsou konkretizovány v nařízení vlády č. 86/2011 Sb., o technických požadavcích na hračky.

Inspektoři ČOI zkontrolovali 597 modelů hraček určených pro děti do 14 let a u 283 modelů zjistili nedostatky. Kontroly probíhali u 3 výrobců nebo zplnomocněných zástupců, 5 dovozců do EU a 183 distributorů. 

Zjištěné nedostatky

Inspektoři kontrolovali průvodní dokumentaci a informace pro spotřebitele, zda jsou dostupné identifikační údaje o výrobci či dovozci (je vysledovatelný původ hraček) a zda jsou výrobky vybaveny dalšími povinnými informacemi. V případě, že tyto informace obsahovaly nějaká omezení (např. piktogram nevhodné pro děti do tří let), inspektoři kontrolovali, zda byly spotřebiteli sděleny důvody pro toto omezení. U některých hraček se opakovala kumulace několika níže uvedených administrativních závad:

• 162 x - nedostatky při identifikaci výrobce hračky
• 119 x - nedostatky v identifikaci dovozce
• 117 x - nedostatky v průvodní dokumentaci (chybějící upozornění, instrukce či varování v českém jazyce) 
• 86 x - nedostatky v průvodní dokumentaci (zcela chybějící upozornění, instrukce či varování)
• 48 x - nedostatky v povinném označení hračky typem, sériovým číslem či modelem

V průběhu 2. čtvrtletí 2021 byly vyhodnoceny jako nebezpečné z důvodu přítomnosti nadlimitního množství nitrosaminů či nitrosovatelných látek celkem tři modely kontrolovaných hraček. Provedené analýzy rizik prokázaly možné vážné riziko poškození zdraví, pokud by si s těmito výrobky děti hrály. Informace o výskytu těchto hraček na trhu byly zveřejněny v systému RAPEX a varování pro spotřebitele bylo uveřejněno na webových stránkách ČOI www.coi.cz .

Výrobky nahlášené do systému RAPEX

Uložená opatření

Česká obchodní inspekce uložila ve 2. čtvrtletí 2021 za porušení § 13 odst. 9 zákona č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky, celkem 53 pokut ve výši 467 000 Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…