Česká obchodní inspekce: V květnu nevyhověl jeden kontrolovaný vzorek LPG

07.07.2022 14:02 | Tisková zpráva

Česká obchodní inspekce pokračovala v měsíci květnu 2022 v monitoringu jakosti pohonných hmot. Celkem zkontrolovala 239 vzorků pohonných hmot a stanoveným jakostním požadavkům nevyhověl 1 odebraný vzorek LPG.

Česká obchodní inspekce: V květnu nevyhověl jeden kontrolovaný vzorek LPG
Foto: coi.cz
Popisek: Česká obchodní inspekce - logo

Česká obchodní inspekce kontrolovala v květnu 2022 jakost pohonných hmot na čerpacích stanicích v ČR. Celkem zkontrolovala 239 vzorků pohonných hmot a stanoveným jakostním požadavkům nevyhověl 1 odebraný vzorek LPG.

V celkovém hodnocení a porovnání nevyhověl v květnu i v dubnu 1 kontrolovaný vzorek pohonných hmot. V dubnu se jednalo o 1 odebraný vzorek motorové nafty. 

Vzorky FAME, směsné motorové nafty, motorové nafty B10, motorové nafty s vysokým obsahem FAME, parafinické motorové nafty, bio-CNG, LNG, bio-LNG a ethanolu E85, vzhledem k vývoji na trhu s pohonnými hmotami nebyly v květnu odebrány.

Česká obchodní inspekce uložila v květnu jedenkrát zákaz prodeje pohonných hmot, které nesplňovaly požadavky na jakost a složení stanovené prováděcím právním předpisem, zvláštními právními předpisy a českými technickými normami. Opatření vydala na  5 820 l pohonných hmot v hodnotě 125 130 Kč.

Odebrané vzorky pohonných hmot dle druhů - květen 2022

Automobilové benziny

V souvislosti s rozkolísaností trhu v důsledku současné krize Česká obchodní inspekce vzala do úvahy stav existujících zásob automobilového benzinu u výrobce, distributorů a na čerpacích stanicích a toleruje v období od 22. 5. 2022 do 30. 6. 2022 hodnotu parametru „tlak par“ v rozmezí 45 - 70 kPa a takové motorové benziny považuje z hlediska tohoto parametru za nezávadné.
LPG

V měsíci květnu 2022 Česká obchodní inspekce odebrala a kontrolovala celkem 30 vzorků LPG. Z tohoto počtu odebraných a kontrolovaných vzorků nesplnil 1 vzorek jakostní požadavky příslušné technické normy. Kontrolovaný vzorek LPG nevyhověl v jakostním parametru „síra“, kdy naměřená hodnota tohoto jakostního parametru byla 37,3 mg/kg, (maximální hodnota při zahrnutí nejistoty měření 31,1 mg/kg). Zbývající kontrolované a analyzované vzorky LPG splnily jakostní parametry stanovené technickou normou ČSN EN 589 – Motorová paliva – Zkapalněné ropné plyny (LPG) – Technické požadavky a metody zkoušení v souvislosti s požadavky vyhlášky č. 516/2020 Sb., o požadavcích na pohonné hmoty a provedení některých dalších ustanovení zákona o pohonných hmotách.

Biopaliva v pohonných hmotách

Ve sledovaném období byl kontrolován obsah methylesterů mastných kyselin u 105 vzorků motorové nafty. Obsah ethanolu v motorových benzinech byl zkontrolován u 100 vzorků. Laboratorními rozbory nebylo zjištěno překročení přípustné horní hranice obsahu biosložek u odebraných vzorků sledovaných motorových paliv.

Výsledky kontroly jakosti pohonných hmot podle inspektorátů:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

19:15 ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

V polovině dubna oslavila společnost ČD - Telematika již 30 let fungování. V posledních letech přito…