Česká obchodní inspekce: V srpnu nevyhověl jeden vzorek PHM

27.09.2017 11:07

Česká obchodní inspekce pravidelně sleduje kvalitu pohonných hmot u čerpacích stanic na celém území republiky. V měsíci srpnu odebrala 227 vzorků PHM a stanoveným jakostním požadavkům nevyhověl jeden vzorek benzínu.

Česká obchodní inspekce: V srpnu nevyhověl jeden vzorek PHM
Foto: Česká televize
Popisek: ČOI

Česká obchodní inspekce uskutečnila v měsíci srpnu pravidelnou kontrolu kvality pohonných hmot. Z 227 odebraných vzorků benzínů, motorové nafty, LPG, CNG a Etanolu E85 nevyhověl stanoveným jakostním požadavkům 1 vzorek, což představuje 0,4% všech odebraných vzorků.

V celkovém hodnocení a porovnání jakosti odebraných vzorků PHM došlo v měsíci srpnu oproti měsíci červenci ke zlepšení z  0,9% na 0,4%, kdy v červenci nevyhověly jakostním požadavkům 2 odebrané a kontrolované vzorky (1 vzorek benzínu a 1 vzorek nafty).

Automobilové benziny

V měsíci srpnu 2017 bylo Českou obchodní inspekcí odebráno a kontrolováno celkem 83 vzorků automobilových benzinů. Z tohoto počtu odebraných vzorků nesplnil 1 vzorek jakostní požadavky příslušné technické normy. Kontrolovaný vzorek nevyhověl v jakostním parametru „Destilační zkouška – konec destilace“. Naměřená hodnota tohoto jakostního parametru byla 224,2°C (maximální hodnota při zahrnutí nejistoty měření 214,0 °C). Zbývající kontrolované a analyzované vzorky automobilových benzinů splnily jakostní parametry stanovené technickou normou ČSN EN 228 (2013) – Motorová paliva – Automobilové benziny – Technické požadavky a metody zkoušení.

Biopaliva v pohonných hmotách

Ve sledovaném období byl kontrolován obsah methylesterů mastných kyselin u 109 vzorků motorové nafty. Obsah ethanolu v automobilových benzinech byl zkontrolován u 83 vzorků. Laboratorními rozbory nebylo zjištěno překročení přípustné horní hranice obsahu biosložek u odebraných vzorků sledovaných motorových paliv.

OPATŘENÍ

Česká obchodní inspekce uložila v měsíci srpnu 2017 v jednom případě zákaz prodeje pohonné hmoty, která nesplnila požadavky na jakost a složení, které stanovují právní předpisy a české technické normy. Opatření bylo vydáno na 4 800,00 litrů automobilového benzinu BA 95 SUPER v hodnotě 143 520,00 korun.

Výsledky kontroly jakosti pohonných hmot podle inspektorátů:


Legenda: OD = odebráno, N = nevyhověl

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…